Pandorea, trompetbloem

0
554

Pandorea of trompetbloem is genoemd naar een godin – Pandora – uit de Griekse mythologie. De godin is door Hephaestus op gezag van Zeus geschapen. De godin bezat een doos met alle mogelijke rampen en moest de mensheid bestraffen voor de roof van het vuur van Prometheus.

De bloem van Pandorea jasminoides rosea

Uit nieuwsgierigheid opende zij de doos, waardoor alle ellende zich over de mensheid verspreidde. Alleen de hoop bleef over. De godin was met schoonheid en lieftalligheid begiftigd, zo ook de trompetbloem.

Pandorea behoort tot de familie van de trompetbloemigen (Bignoniaceae). Het is een slingerplant, die rijk en lang bloeit. Vanaf het einde van het voorjaar tot laat in de herfst verschijnen met de regelmaat van de klok nieuwe klok- of trompetvormige bloemen. Pandorea is vorstgevoelig en moet aan het einde van de herfst, voordat er nachtvorst komt, binnen worden gehaald. Op het balkon of terras moet er een tegen wind beschutte plaats worden gekozen. Gedurende het groeiseizoen moet een trompetbloem flink wat water krijgen en op z’n tijd ook een vloeibare meststof.

Pandorea jasminoides rosea
heeft geveerd blad

De slingerplant is ideaal om gedurende een zomer een pergola of trellis mee te sieren.

Pandorea komt van nature voor in Australië en Maleisië. Het geslacht telt zo’n zes soorten, die vooral gecultiveerd worden vanwege hun fraaie en lange bloei. De bladen van de plant zijn diepgroen, iets leerachtig en geveerd. Alleen al om het blad is het de moeite waard de plant te kopen als is een pluspunt voor wanneer de plant niet bloeit. De plant kan het hele jaar door uit stek worden vermeerderd.
Een paar andere variëteiten zijn de ‘Alba’ met witte bloemen met een geel hart en de ‘Variegata’ met zachtroze bloemen en een donkerrood hart en witbont gevlekte bladeren.
Een trompetbloem kan na de bloei worden gesnoeid. Snoeien is alleen nodig als de stengels te dicht ineen zijn gegroeid (uitdunnen). In dat geval worden de te verwijderen scheuten op 5 centimeter boven de basis afgeknipt. Om de plant te verjongen worden alle scheuten nabij de basis afgeknipt. Heel oude exemplaren kunnen beter worden vervangen door een nieuwe plant. Verpot een trompetbloem ieder jaar en geef ruim voldoende, nieuwe, humusrijke potgrond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in