Iochroma grandiflora

0
508

Iochroma is een geslacht dat zelden of nooit in het Nederlandse plantensortiment wordt aangetroffen. Soorten Iochroma komen uit Midden- en Zuid-Amerika. Het zijn struikachtige planten, die zich in de tropen en subtropen in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid het beste thuisvoelen.

I. grandiflora bloeit met diep paarsblauwe bloemen in etages

Iochroma grandiflora kan ’s zomers buiten worden gehouden; in de volle grond of in een kuip.

Iochroma grandiflora groeit met broze, lichtgebogen stengels of takken. In de tropen wordt de struik drie tot vier meter hoog. Bij ons kan hij een hoogte van anderhalve meter bereiken. Het is een plant voor een zeer zonnige plaats in de tuin, op het terras of balkon. Vanaf de nazomer tot ver in de herfst bloeit hij met buisvormige bloemen in tuilen. De plant wordt vooral gehouden om de rijke bloei. De plant vereist een vruchtbare, goed doorlatende grond. Bescherming tegen felle wind is nodig om uitdrogen te voorkomen. Wie de plant buiten een plaats geeft, zal regelmatig moeten controleren of de plant voldoende water heeft; zo nodig bijgieten. Om de plant compact en vertakt te houden is regelmatig inkorten van de scheuten nodig. Snoei uitgebloeide stengels in het voorjaar af.

Iochroma grandiflora groeit voornamelijk in gebergten van Ecuador. De plant is familie van de nachtschadeachtigen (Solanaceae). Er moet van worden uitgegaan, dat alle delen van de plant giftig zijn. Iochroma heeft ovale bladen, die aan de punt spits van vorm zijn. Het blad kan langs de rand handvormig ingesneden zijn. Jong blad is donzig en tot twintig centimeter lang. De schitterende, buisvormige bloemen staan in kransen rond de stengel. De bloem is aan het uiteinde teruggeslagen en heeft de vorm van een kroon. De keel (aan de top van de bloem) is lichtgroen gekleurd. Na de bloei verschijnen er paarsig groene, kleine bessen. Die zijn heel giftig.

Van Iochroma komen een enkele keer ook andere soorten op de markt zoals Iochroma cyaneum. Die bloeit met roze tot paarse bloemen.
Iochroma fuchsioides groeit van nature in de Andes en bloeit met vuurrode of scharlakenrode bloemen. De keel van de bloem is opvallend geel gekleurd. Alle soorten Iochroma zijn niet tegen vorst bestand. Ze moeten daarom in de late herfst binnen en vorstvrij worden gehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in