Als kamerplant is de flessenplant al lange tijd te koop. De flessenplant ontleent zijn naam aan de merkwaardige vorm van de knol. Aan de top van deze plant ontwikkelen zich korte, armvormige zijscheuten. Uit deze zijscheuten groeien drie tot vier handlobbige bladeren en verscheidene bloemschermen. Met een goede verzorging bloeit Jatropha podagrica onafgebroken. Wat minder frequent bloeiend is Jatropha multiflora. Deze plant is, in tegenstelling tot de kamerplant, heel goed buiten op het balkon of terras in pot of kuip te houden. Letterlijk betekent jatropha genezend voedsel, maar dit geldt niet voor een groot aantal soorten. Integendeel, veel soorten zijn giftig.
Beide planten hebben qua verzorging gemeen dat ze in de volle zon kunnen staan. Een voedzame humeuze grond en geregeld bijmesten met kamerplantenmest zorgt voor mooi blad en een rijke bloei. De grond moet permanent vochtig worden gehouden zonder dat er sprake is van te veel water. Leg onder in de pot of kuip een rijkelijke hoeveelheid potscherven. Wat zorgt voor de afvoer van overtollig water.
De bloemen van Jatropha podagrica staan duidelijk in een schermvorm | De bloeiwijze van Jatropha multiflora is meer open en losser van vorm |
---|
Essentieel en opvallend verschil tussen beide planten is de vorm van het blad. Hoewel in vorm verwant aan elkaar is het blad van Jatropha multiflora meer langgerekt van vorm, dat van Jatropha podagrica breed handvormig. De kamerplant heeft een gedrongen groei en bereikt een hoogte van tussen dertig en vijftig centimeter. Jatropha multiflora wordt tot een meter hoog.
Tijdens warme zomermaanden kan toch ook Jatropha podagrica naar buiten op het terras of balkon. De vele rode, samengestelde, vorkachtige bloemschermen hebben vrouwelijke en de mannelijke bloemen en trekken veel vlinders aan. Na bevruchting van de vrouwelijke bloemen kunnen er groene, ronde zaaddozen aan de plant verschijnen, die na verloop van tijd donkerbruin kleuren. Er zitten 2 tot 3 zwarte zaden in, die elk ongeveer 2 centimeter groot zijn. Als de zaaddozen rijp zijn, zullen ze exploderen en de zaden lanceren. Ze kunnen wel enkele meters ver terechtkomen. Het is tamelijk makkelijk om uit de zaden nakomelingen te kweken.
Verzorging in de rustperiode
Jatropha multiflora is een plant met een mooie uitstraling: mooi gevormd blad en helderrode bloemen. De plant groeit bossig. Dat wil zeggen: vormt veel opgaande stengels. Een meer brede dan hoge pot of kuip is daarom aan te bevelen. Eind september moet Jatropha multiflora binnen worden gezet. Geef vanaf dat moment minder water. De plant gaat in rust. Zorg ervoor, dat de plant een plaats in de vensterbank krijgt. Veel licht is echt een vereiste om de plant goed door de winter te helpen. In het voorjaar (maart) kan er worden verpot. Geef nieuwe potgrond en voeg daar een ruime hoeveelheid Cocopeat aan toe. Vanaf het moment van verpotten mag er meer water worden gegeven. Zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kan de plant weer buiten worden gezet.