Pentas, een kuip- en perkplant uit de tropen

0
626

Pentas komt uit Zuid-Afrika. De vuurrode tuilen met bloemen verleiden een ieder, die daar oog voor heeft. De plant is te gebruiken als kamerplant, op het balkon en als perkplant tussen ander zomergoed.

Pentas lanceolata steelt de show met z’n vuurrode bloemtuilen

Overhouden kan met een beetje verzorging.

Pentas lanceolata behoort tot de familie van de walstroachtigen (Rubiaceae), een onderfamilie van de Araliiflorae. Hiertoe behoort bijvoorbeeld ook de knoopsgatenbloem (Gardenia) en de koffieplant (Coffea). Pentas heeft lange, lancetvormige bladen (lanceolata) met een lengte van wel tien tot twintig centimeter. De bladen hebben een donsachtige beharing. Pentas lanceolata is een struik. Het geslacht bestaat ook uit een aantal vaste en tweejarige planten. Pentas lanceolata bloeit in de zomermaanden. De stervormige bloemen staan in afgeronde tuilen op een lange buis. Van Pentas zijn er planten/struiken met rode, roze, lila of witte bloemen.

Verzorging in de zomer

Om de plant gedurende de zomer in bloei te houden moeten uitgebloeide bloemen steeds worden verwijderd. Daarnaast moeten jonge scheuten telkens worden getopt om de bloei erin te houden en de struik compact van vorm te houden. Geef tijdens het groeiseizoen de plant regelmatig water en eens per maand een bemesting met vloeibare mest voor bloeiende planten. Pentas moet een plaats in de volle zon of halfschaduw hebben om goed te groeien en te bloeien. In de zomer kan stek worden gemaakt van jonge scheuten. Controleer de struik geregeld op de aanwezigheid van bladluis of spint. Een eventuele aantasting kan worden bestreden met Spruzit of Promanal (Ecostyle).

Verzorging in de winter tot het voorjaar

Zodra de struik minder bloemen maakt, wordt er minder water gegeven en ook geen vloeibare mest. Ruim voor de eerste nachtvorst moet de struik binnen worden gezet om op een vorstvrije plaats te kunnen overwinteren. Zet Pentas vooral op een plaats met veel (zon)licht. Blijf doorgaan met het toppen van de scheuten om de vorm te bewaren. Eind februari weer meer water geven en ook de bemesting met vloeibare mest voor bloeiende kamerplanten hervatten. In het voorjaar de plant verpotten en licht snoeien. Pentas kan gewoon in potgrond worden geplant. De grond moet voldoende vocht kunnen vasthouden. Leg wat potscherven of gebakken kleikorrels onder in de pot of kuip, zodat overtollig water uit de aarde kan zakken. Eind mei kan de plant weer buiten worden gezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in