Aeonium arboreum

0
577

In kleurrijke perken in Marokko, Tunesië en het zuiden van Spanje is Aeonium als solitaire plant dikwijs te zien. Meestal markeert de plant een hoekpunt van zo’n perk. Je vraagt je soms af hoe zo’n plant in staat is te groeien in de harde grond daar met de constant hete zon op z’n kop.

De bladen zijn samengevoegd tot een compact gevormd rozet

Dat zijn nu net de omstandigheden, die ideaal zijn voor deze plant.

Aeonium arboreum is een succulent. De bladen zijn gezwollen dik en gevuld met sappen. Die sappen zijn elektrolytisch. Ze zorgen voor de ontrekking van vocht uit de bodem. De bladen zijn bedekt met een vettige laag; water valt er in dikke druppels vanaf.

Van Aeonium zijn meer dan veertig soorten bekend. Soorten van dit geslacht (Crassulaceae) groeien vooral in mediterrane landen, Noord-Afrika en de Canarische eilanden.

De bladrozetten staan op lange stengels

Er zijn soorten, die kruidachtig of struikachtig zijn. Ze overwinteren met groen blad. Het zijn wintergroene succulenten. De rozetten met bladen staan op stengels of zijn tengelloos. In het vroege voorjaar bloeien deze planten met stervormige gele, rode, roze of witte bloemen. Uitgebloeide bloemen worden uitgeknipt. Soms ook gaat het hele rozet, waaruit de bloem is voortgekomen, dood.

Aeonium arboreum in een kuip kan een flinke omvang krijgen

Aeonium kan worden vermeerderd uit zaad of door stengel- of bladstek in het voorjaar te nemen.

Aeonium arboreum groeit zowel in de volle zon als in een halfschaduwrijke situatie in een goed doorlatende, zandige grond en een overwegend warme temperatuur. De plant komt van nature voor in de kustgebieden van Marokko. Daar wordt de plant tot zestig centimeter hoog en bloeit met kegelvormige trossen, goudgele bloemen. Na de bloei sterft de hele stengel af.

Een verzameling succulenten is te zien in de Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit van Amsterdam, Van der Boechorststraat 8. Open van 8.00 – 16.30 uur. De toegang is gratis.

Nog meer succulenten

Echeveria – – Sempervivum – – Aloë & AgaveSedumSedum ‘Matrona’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in