Succulenten, aanbidders van zon en droogte (Sempervivum)

0
860

 

Kwekerij De Croon, bijvoorbeeld Sempervivum, te koop bij o.a. Intratuin.

Wat alle succulenten met elkaar gemeen hebben, is dat ze in het groeiseizoen water opslaan in blad, stengel of wortels. Hierdoor is de plant in staat om extreme perioden van langdurige of fysiologische droogte te overbruggen. Het zijn uitgesproken liefhebbers van de zon. De zon zet het mechanisme in werking, dat vocht aantrekt. In koude tijden wordt het nodige vocht aan het blad of wortels onttrokken. Met wat extra zorg is een grote verscheidenheid aan succulenten bestand tegen winters weer.

Van Sempervivum (huislook) zijn tot nu 25 soorten beschreven.

Sempervivum tectorum (gewone huislook) is algemeen verspreid in Europa

Een groot deel hiervan is voldoende winterhard. Het zijn overwegend droogteminnende planten (xerophyten) en minnaars van zon. Veel soorten groeien in bergachtige gebieden. Sempervivum vormt stengelloze rozetten en kent een meerjarige groeiwijze. De bloeiwijze komt uit het centrum van het rozet (monocarpie). Na de bloei en vruchtzetting sterft de (moeder)plant af. Jonge uitlopers nemen dan de taak over. Het geslacht behoort tot de grote familie van de vetplantachtigen (Crassulaceae).

Vermeerdering

Sempervivum is niet moeilijk te kweken. Jonge planten op uitlopers van de moederplant worden opgepot. Gebruik een mengsel van gewone potgrond vermengd met zand en klei. Daaraan mag grind of steenslag worden toegevoegd. Pot de jonge uitlopers vanaf april op. Dit is het begin van het groeiseizoen. Sempervivum-soorten zijn geschikt voor een rotstuin, begroening van daken en in potten of kuipen voor op het balkon. Er zijn inmiddels veel gekweekte cultuurvormen van Sempervivum te koop.

Soorten en variëteiten

Sempervivum arachnoideum, steenbreek (Hauswurtz), is een echte bewoner van de bergen.

Sempervivum arachnoideum (steenbreek of huislook) wordt het meest gekweekt

In de Alpen, de Karpaten en Pyreneeën zijn er met een beetje geluk mooie pollen van te vinden. In het wild komen verscheidene variëteiten van de soort voor. Op een schrale voedingsbodem of vrijwel kale rotsen groeit dit look. De dofroze, rode bloemen zijn op hun mooist in juli – augustus. De bloemen zijn klein (1,5 – 2 centimeter) van stuk en staan op bruin geschubde stengels. De plant doet het uitstekend op een pannendak en in kuip. De plant neemt met weinig vocht genoegen. Een lange tijd van droogte wordt door de plant goed verdragen.

Sempervivum arachnoideum, spinnenwebhuislook, dankt zijn naam aan de typisch spinnenwebachtige beharing op de bladtoppen. De rozetten zijn twee centimeter in doorsnede. Het uiteinde van de rozetbladen is roodbruin van kleur. Bloemen komen in juli te voorschijn en zijn helder karmijnrood van kleur.

Sempervivum arachnoideum is er
in vele variëteiten

Een goede plant voor in pot of trog.

Sempervivum marmoreum is inheems op de Balkan. De rozetten zijn bezet met heldergroene, eironde bladen die rood dooraderd zijn. Bloemen zijn rood van kleur met op het uiteinde een witte rand. Ze staan in tuilen op stengels van twintig centimeter hoog.

Sempervivum tectorum (gewone huislook) komt in heel Europa algemeen voor. Het is ongetwijfeld de beste plant om een dak mee te bedekken. De plant vorm in korte tijd veel zijdelings staande rozetten. De spitse bladtop is roodbruin van kleur. Rode tot roze bloemen staan in tuilen op korte stelen.

Sempervivum wulfenii komt in de Alpen van nature voor. De lange spatelvormige bladen zijn zilverkleurig. De bloembladen zijn opvallend citroengeel van kleur en hebben een paarse vlek aan de bladvoet. Paarse meeldraden staan in een uitdagend contrast met de felgele bloembladen. Op een stengel staan tien tot vijftien bloemen.

Sempervivum calcareum vormt schitterende, gezond ogende rozetten

Een aanrader voor wie een goed bloeiende look wenst.

Sempervivum calcareum heeft blauwgroen dooraderd blad. Ze staan in een tot vijftien centimeter groot rozet. Het blad is spatelvormig en heeft een bruine, ruitvormige vlek op het bladeinde. De purperrode bloemen staan in tuilen bijeen op rode gewimperde stengels.

Sempervivum ruthenicum komt in het zuidoosten van Europa voor. De uiteinden van de bladen zijn licht naar binnen gebogen en hebben een bruine vlek. De bladen hebben een lichte beharing. De matgroengele bloemen staan op een tot dertig centimeter lange steel en krijgen later een donkerpaarse dooradering. Het is een prima plant voor een rotstuin of op een dak.

Sempervivum x christii is inheems in Zwitserland en het noorden van Italië. De bladvorm en bloemkleur zijn sterk variabel. In hoofdzaak is de bloemkleur lichtgeel tot geelgroen. Het is een sterke plant voor de rotstuin.

Sempervivum caucasicum groeit in de Kaukasus. De rozetbladen zijn spatelvormig van vorm en licht naar binnen gebogen. Deze look bloeit uitbundig met rozerode bloemen, die in twaalf tot veertien stuks bij elkaar staan.

Sempervivum octopedes vormt lange, straalsgewijze uitlopers, waaraan jonge planten groeien.

De inktvisachtige structuur van Sempervivum octopedes ziet er bizar uit

Het rozet bestaat uit een dichte opeenpakking van lancetvormige, eironde bladen. De plant wordt niet hoger dan vijf tot acht centimeter. De bloemen zijn lichtgeel met paarse aders. De plant is niet helemaal winterhard en moet in het najaar worden binnengehaald.

Verzorging

Alle hiervoor genoemde soorten Sempervivum, met uitzondering van Sempervivum octopedes, kunnen buiten blijven staan. Ze zijn voldoende winterhard. Toediening van meststoffen is absoluut niet nodig. Look haalt het overgrote deel van z’n voedingsstoffen uit de lucht en neerslag.
Voor gebruiksmogelijkheden van de diverse soorten look: Een daktuin als minilandschap.

Nog meer succulenten

Echeveria – – Sempervivum – – Aloë & AgaveSedumSedum ‘Matrona’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in