Succulenten, aanbidders van zon en droogte (Echeveria)

0
526

Wat alle succulenten met elkaar gemeen hebben, is dat ze in het groeiseizoen water opslaan in blad, stengel of wortels. Hierdoor is de plant in staat om extreme perioden van langdurige of fysiologische droogte te overbruggen. Het zijn uitgesproken liefhebbers van de zon. De zon zet het mechanisme in werking, dat vocht aantrekt. In koude tijden wordt het nodige vocht aan het blad of wortels onttrokken. Met wat extra zorg is een grote verscheidenheid aan succulenten bestand tegen winters weer.

Echeveria dankt zijn naam aan een Mexicaanse schilder van planten. Het geslacht behoort tot de vetplantachtigen (Crassulaceae). Van de meeste soorten staan de bladeren in de vorm van een rozet. Er zijn klein blijvende planten en planten die een rozet maken van wel dertig centimeter in doorsnede. De kleur van het blad kan variëren van diepgroen tot roodachtig met vele tussenschakeringen. Er zijn soorten met wollig behaarde bladeren en die volkomen glad zijn.

Stekken

Echeveria kan makkelijk worden vermeerderd. Vandaar dat van de plant grote aantallen op de markt komen. Vermenigvuldiging door middel van bladstek of kopstek is de meest geëgende methode. Bladstek ontstaat door voorzichtig een blad, zonder de bladvoet te beschadigen, los te maken van de plant. Leg het blad een week of drie te drogen in de zon. Hierna wordt het blad in een mengsel van (veel) zand en potgrond gestoken. Soms ook komen er tijdens het droogproces al jonge kiemplantjes aan het blad te voorschijn. Kopstek wordt gemaakt door letterlijk de kop uit de plant te breken. Ook deze wordt eerst te drogen gelegd, voordat er kan worden opgepot. Veel soorten komen voornamelijk als kamerplant op de markt. Desondanks zijn de meeste soorten wel geschikt om in de zomer in de tuin, op het balkon of als kuipplant te worden gebruikt.

Soorten en variëteiten

Echeveria pulidonis heeft een klein, maar stevig rozet. Bloemstengels zijn onbebladerd. De klokvormige bloemen zijn fris zwavelgeel.
Echeveria subrigida vormt een rozet tot wel dertig centimeter groot. De bladeren zijn blauwgroen van kleur. Bloemkleur geelrood.
Echeveria lavii heeft wit bepoederde bladeren. Het is een stengelloze soort uit Mexico met een compact gevormd rozet. Bloemstengels zijn kort gesteeld. Bleekroze bloemen.
Echeveria expatriata heeft bloemen op lange bebladerde bloemstengels. Met klokvormige geeloranje bloemen. Bladeren in een blauwgrijs, dik rozet.
Echeveria setosa met bloemen op korte bebladerde bloemstengels. Met klokvormig, oranjegele stengelloze bloemen in dichte tros. Bladeren behaard, groen en dik vlezig. Wanneer langdurig vocht tussen de rozetten blijft staan, is verrotten het gevolg.
Echeveria setosa var. deminuta met bloemen op korte bebladerde bloemstengels. Met klokvormige, in tros staande oranje bloemen met geel topje. Bladeren behaard, grijsgroen. Lijkt op de gewone setosa.
Echeveria ‘Paul Bunyan’ is een hybride, die ontstaan is uit de soort gibbiflora. Met opvallend blauwgroen blad, dat sierlijk van vorm is.
Echeveria ‘Phyllis Collis’ is ook een hybride van de soort gibbiflora. Met in een punt uitlopend blad. Vormt een mooi rozet met dikvlezige, blauwpurperen bladeren.
Echeveria ‘Party Dress’, ook een hybride van de soort gibbiflora. Met mooi gegolfd blad met witte rand. Vormt een stevig rozet met dikvlezige, blauwgroene bladeren.

Uiteraard zijn er nog meer soorten Echeveria dan hier beschreven.

Verzorging

Plant Echeveria in gewone potgrond, waaraan eenderde klei is toegevoegd. Geef de planten in de groeiperiode altijd een matige hoeveelheid water; liever te weinig dan te veel. In de rustperiode een keer per veertien dagen een beetje water geven. Verpot uitgegroeide planten in maart – april. Een gift van opgeloste voedingsstoffen is onnodig. Zet de plant(en) in de volle zon. Haal de plant(en) voor half oktober binnen en overwinter ze bij een temperatuur van 5 – 10 °Celcius. Wie Echeveria buiten wil laten overwinteren, moet ze afdekken met (noppen)folie ter bescherming tegen vocht en koude. Dek de folie af met een laag onverteerd blad.

Nog meer succulenten

Echeveria – – Sempervivum – – Aloë & AgaveSedumSedum ‘Matrona’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in