Succulenten, aanbidders van zon en droogte (Sedum)

0
438

Wat alle succulenten met elkaar gemeen hebben, is dat ze in het groeiseizoen water opslaan in blad, stengel of wortels. Hierdoor is de plant in staat om extreme perioden van langdurige of fysiologische droogte te overbruggen. Het zijn uitgesproken liefhebbers van de zon.

S. pilosum sterft af na de bloei, gelukkig zaait de plant zichzelf uit

De zon zet het mechanisme in werking, dat vocht aantrekt. In koude tijden wordt het nodige vocht aan het blad of wortels onttrokken. Met wat extra zorg is een grote verscheidenheid aan succulenten bestand tegen winters weer.

Veel soorten, grote verscheidenheid

Sedum voelt zich het beste thuis op een zandige en droge grond. Alle Sedum-soorten zijn goed te gebruiken in een rotstuin, maar ze zijn ook heel mooi als ze in een grote groep worden geplant.
Er is een grote verscheidenheid aan soorten. Er zijn er die vrijwel plat over de grond groeien en andere die een bossig uiterlijk in groeiwijze hebben. Sedum kan jaren achtereen op dezelfde plaats blijven staan.

S. acre is veruit de bekendste soort. Komt vaak voor op bermen langs wegen

Ze hoeven niet zoals bij veel andere vaste planten om de paar jaar te worden gescheurd of gedeeld. Verrassend in het sortiment is de enorme verscheidenheid in kleurnuances van het loof. Er zijn geelgroene, blauwgroene, roodbruine en geelbonte soorten onder. Een aantal soorten vertoont in de herfst de schitterendste kleurenpracht door verkleuring van het loof.
Sommige soorten zijn van een betoverende schoonheid wanneer het ruig heeft gevroren, heeft geijzeld of als er een dun sneeuwdek overheen ligt. Je kunt gerust stellen dat er aan Sedum altijd wel iets moois is te zien.
Muurpeper (Sedum acre) breidt zich in een mum van tijd uit tot flinke plakkaten. Op schrale bermen van wegen is het een veel geziene gast; de massale aanwezigheid had (in het verleden) te maken met het gebruik van systemische bestrijdingsmiddelen. Het is een prima bodembedekker of om tussen stenen in een rotstuin te groeien.

   
S. spurium is een rijke bloeier en heeft een overhangende groeiwijze,
hoogte 10 – 15 cm
Sedum villosum is tweejarig. De plant groeit in het hoge noorden tot ver in Noord-Afrika,
hoogte 15 – 20 cm
Sedum pachyclados is een mooie bodembedekkende plant uit de Himalaya,
hoogte 5 – 10 cm
 
Sedum sphatyphyllum heeft een fluweelzachte bloem,
hoogte 5 – 15 cm
Sedum ewersii is van tere schoonheid,
hoogte 15 – 25 cm
 
Een trog met vetplanten… …bijna een bergtafereel op zich.
     
Sedum platyphyllum heeft vlezige bladen. Bloeit wit en heeft een kruipende groeiwijze,
hoogte tot 30 cm
Sedum furfuraceum is zodevormend, stamt uit Mexico
hoogte 5 – 15 cm
Sedum lineare ‘Variëgatum’ met lijnvormig gestreept blad,
hoogte 15 – 25 cm
Sedum rubrotinctum heeft rood aangelopen, spatelvormig groen blad,
hoogte 30 cm

Verzorging Plant Sedum in een mengsel van gelijke delen potgrond en kleigrond.

Sedum aizoon is de best bloeiende Sedum. De plant wordt tot 60 cm hoog. Tijdens de bloei is de plant overdekt met een zee van gele tuilen. Na de bloei vormen zich oranje doosvruchten. Zowel bloem als vrucht is lang houdbaar op vaas. In het najaar kan de plant bij de grond worden afgeknipt, anders sterft hij vanzelf wel tot de grond toe af. Verplant Sedum aizoon regelmatig om er een goede bloei in te houden.
De plant zaait zichzelf uit.

Winterharde soorten kunnen op een vaste plaats blijven staan. Plant alle Sedum-soorten in de volle zon. In het geval van een warme zomer moeten de planten twee keer per week worden begoten; in het groeizeizoen nemen ze het meeste vocht op. In de winter wordt er helemaal niet meer begoten. Na twee tot drie jaar moeten de planten worden opgerooid, gescheurd en opnieuw worden uitgeplant. Oudere planten kunnen ook worden verjongd door deling van de pol(len) of door het maken van stek. Stek kan vanaf het voorjaar tot aan het einde van het najaar worden genomen. Vermeerdering van niet winterharde soorten gebeurd door het maken van top of bladstek. De stek moet drie tot vier weken op een koele plaats drogen. Tijdens het droogproces ontwikkelen zich worteltjes en nieuwe knoppen aan het blad. Zodra die zijn te zien kan de stek op een met bladaarde gevulde bloempot worden gelegd. Geef in de eerste week geen water. De wortels moeten eerst contact maken met de potgrond. Na het uitgroeien van de stek(ken) mogen ze worden verpot of worden uitgeplant in de tuin.

Nog meer succulenten

Echeveria – – Sempervivum – – Aloë & AgaveSedumSedum ‘Matrona’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in