Agave striata

0
490

Agave striata komt uit Midden-Mexico. Het is een van de vele soorten, die daar groeien als overblijvende, vaste plant. Bij ons zou deze Agave niet misstaan in een grote border of gewoon in een kuip ter versiering van terras of een ruim balkon. In de winter moet de plant binnen overwinteren.

Heel kenmerkend voor Agave striata zijn de stijve, lange bladen, die in een ritmische compositie bij elkaar staan.

De Agave striata bloeit met aarvormige bloemaren die wel bijna 3 meter hoog kunnen worden (Orto Botanico in Napels)

De bladen zijn in de lengte iets gebogen en monden uit in een nare, scherpe doorn. Op die scherpe doorn moet je zeker letten, omdat die een diepe verwonding kan veroorzaken. De randen van de bladen zijn glad en gaaf. De bladen zijn tot 50 centimeter lang en hebben een groene tot dofgroene kleur. Ze staan op heel korte stelen.

Agave striata behoort tot de familie van de Agavaceae/Amaryllidaceae. De plant verlangt een goed humueze grond, die goed water doorlatend is. Daarnaast is een standplaats in de volle zon een absolute voorwaarde om een fraaie ontwikkeling van de bloem te krijgen.

De bloemen zitten aan een lange, spectaculaire aar in langwerpige trossen. De bloemkleur is groenachtig geel, soms ietwat paarsachtig. Uitgebloeide aren worden diep roestbruin.

In de winter kunnen de uitgebloeide aren worden afgesnoeid. Halverwege het najaar moet de plant in een kas of in een kamer overwinteren bij een temperatuur tussen 15 °C en 20 °C. Geef gedurende de herfst en wintertijd eens per maand een beetje water, maar beslist geen voedingsstoffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in