Een woestijn in uw tuin? Anchusa!

0
543

Italiaanse ossetong is typisch een plant, die geschikt is voor droge grond en hete zon. Een ruw behaarde vaste plant, dat wel, maar met bloemen die schitterend koele blauwe of roodachtige kleuren hebben.

Anchusa azurea ‘Pride of Dover’ bloeit onafgebroken rijk van juni tot en met augustus

Ossetong komt van nature voornamelijk voor in landen rond de Middellandse Zee. Alle variëteiten kunnen in ons klimaat het predicaat winterhard te dragen.

Italiaanse ossetong (Anchusa azurea) is maar één van de vele ossetongen, die het geslacht rijk is. Er zijn hoog groeiende soorten en middelhoge vaste planten onder. Ossetong behoort tot de familie van de ruwbladigen (Boraginaceae). Niet alle geslachten die zijn ingedeeld bij de ruwbladigen, voelen ruw aan. Vele ervan zijn juist zacht behaard of helemaal niet behaard. Meer kenmerkend voor deze familie is het, dat de bloemen in twee rijen afwisselend links en rechts naar boven wijzend zijn geplaatst. Bovendien is de bloemtop aanvankelijk opgerold en wordt naarmate de bloei voortgaat rechtopgaand. Het blad van Anchusa is ruw behaard, maar zacht aanvoelend. De beharing op de bladen maakt het mogelijk dauw te binden tussen de fragiele haren. Zo is de plant in staat perioden met droogte te overbruggen. Anchusa is in de vroege morgenuurtjes dan ook overladen met glanzende parels vocht.

Anchusa azurea ‘Opal’ bloeit met hemelsblauwe bloemen

De stengels van de plant zijn sterk vertakt en bezitten smalle bladen.

Wie ossetong wil planten, moet beschikken over een humusarme grond, die flink beschenen wordt door zon. Een kalkhoudende grond is aan te bevelen. Op humusrijke en kleigrond groeit de plant welig met als gevolg dat de stengels slap zijn en de plant meer over de grond blijft liggen. Ossetong is in trek bij bijen. De plant is ook geschikt voor gebruik op een balkon. Ook hier schrale grond gebruiken. Ossetong voldoet in een aantal opzichten aan de wensen van mensen, die graag vergeten dat planten af en toe water nodig hebben. Ossetong heeft een uitgebreid wortelgestel. Neem dus een flink ruime pot als u een kans wilt wagen de plant op het balkon te houden. Knip uitgebloeide stengels terug om de groei en herbloei te stimuleren. Verplanten en scheuren kan alleen tijdens de rustperiode in najaar en winter.

Andere ruwbladigen: Kaukasische vergeet-mij-niet, longkruid, gevlekt longkruid, smeerwortel en slangekruid, -wortel.

Soort/variëteit Hoogte (cm) Bloeitijd Bloemkleur
Anchusa azurea ‘Dropmore’ 125 6 – 9 hemelsblauw
Anchusa azurea ‘Little John’ 60 5 – 8 zuiver blauw
Anchusa azurea ‘Loddon Royalist’ 100 6 – 9 gentiaanblauw
Anchusa azurea ‘Morning Glory’ 100 6 – 7 blauw
Anchusa azurea ‘Opal’ 120 6 – 8 lichtblauw
Anchusa azurea ‘Pride of Dover’ 60 6 – 8 donkerblauw
Anchusa azurea ‘Royal Blue’ 100 6 – 9 gentiaanblauw
Anchusa capensis ‘Blue Angel’ 40 6 – 9 intens blauw
Anchusa capensis ‘Blue Bird’ 60 6 – 9 hemelsblauw
Anchusa granatensis 40 6 – 8 paarsrood

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in