Crambe maritima, zeekool

0
439

Zeekool groeit niet alleen in de buurt van de zee. Ook hoeft een zilte situatie niet te worden nagebootst. Zeekool groeit ook gewoon in de tuin. Niet alleen het blad is de moeite waard, maar de witte bloemen, die in een bolvorm staan, mogen er ook wezen.

De zeekool is verwant aan kool (Brassica) en behoort tot de familie van de kruisbloemigen (Cruciferae).

De zeekool heeft decoratief blad en
mooie, witte bloemen

Een zeekool houdt ervan om in extreme omstandigheden te groeien. Wind uit zee, zouthoudende neerslag, volle wind, volle zon en droogte. Langs de kust is de plant van nature te vinden tussen basaltblokken. Ook in de duinen is de plant te vinden.

De zeekool komt voor in kustgebieden van Midden-Europa, Centraal-Azië en ook Afrika. Zeekool is diepwortelend en heeft koolachtige, vlezige bladen. De bladen zijn blauwgroen en soms iets paars. De bladen zijn gelobd of hebben die nauwelijks. De randen zijn gefranjerd. Aan het einde van het voorjaar tot ver in de zomer verschijnt een zee van witte bloemen in vertakte trossen. De bloemen verspreiden een licht honingzoete geur. De vrucht is bolrond en tot 1 centimeter groot. Elke vrucht bevat één zaadje.

Zeekool kan in de tuin groeien, mits de grond zeer diep humeus is en goed water doorlatend. Op weinig vruchtbare grond is de bloei gering of de plant bloeit helemaal niet. Plant een zeekool op een plaats in de volle zon, het liefste tussen stenen of rotsblokkken. De plant wordt tot 50 centimeter hoog en minstens zo breed. Let erop, dat slakken zeekool ook graag lusten. Van de zeekool bestaat ook een andere soort voor de tuin, namelijk Crambe cordifolia. Deze plant uit de Kaukasus wordt tot 1½ meter hoog en breed. De bloemtrossen zijn spectaculair, ze geuren sterk naar kool. Na de bloei sterft de plant meestal af en komt niet meer tevoorschijn.

De jonge bladscheuten zijn eetbaar. Zeekool wordt op kleine schaal geteeld voor exclusieve restaurants. De scheuten moeten worden geblancheerd om de bitterheid te verminderen. Zeekool past goed bij gestoofde visgerechten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in