Gebroken harten komen al lang voor

0
595

Liedjes over gebroken harten zijn een dankbaar onderwerp. Of ze nu op klassieke wijze of in het lichte genre worden vertolkt. In de tuin wordt al sinds de Middeleeuwen getreurd; het gebroken hartje is niet meer weg te denken uit het sortiment voorjaarsbloeiers.

Dicentra behoort tot de familie van de Papaveraceae.

D. spectabilis is het echte gebroken hartje

Het geslacht omvat een drietal soorten, die niet allemaal erg gangbaar zijn. Dicentra spectabilis komt het meeste voor. De volksnaam ‘gebroken hartje’ is ontleend aan de vorm van de bloem, die met een beetje fantasie hartvormig is. Kijken we naar de Griekse betekenis van de naam, dan is die meer verwant aan de bouw van de bloem. (Di) = dis, betekent dubbel en (centra) is afgeleid van kentron = spoor. In gesloten toestand van de bloem zijn de stamper en meeldraden omgeven door twee schutbladen.

Vroege voorjaarsbloeier

Alle Dicentra’s zijn vroege bloeiers. In april komen de eerste bloemen op kleur. De bloei gaat door tot eind mei. Kenmerkend voor de bloei van het gebroken hartje zijn de doorgebogen, hangende bloemtrossen die op lange stelen staan. Het dramatisch effect van het gebroken hart wordt hierdoor versterkt. Het blad van de plant is in hoofdvorm handvormig en diep ingesneden. De nerf is op elk deel goed zichtbaar. Het blad lijkt op dat van de anemoon en maggiplant.

Van D. spectabilis ‘Alba’ is
het hartje wit verbleekt

De belangrijkste witte cultuurvariëteit van Dicentra spectabilis is ‘Alba’. D. spectabilis ‘Stuart Boothman’ heeft lichtroze bloemen.
Zowel de gewone spectabilis als spectabilis ‘Alba’ wordt 60 – 80 cm hoog. Dicentra groeit op alle gronden, als die maar niet te nat zijn. Op humeuze en voedselrijke gronden voelt de plant zich het beste thuis. Een groeiplaats in de halfschaduw is een voorwaarde voor een goed ogende plant. Deze voorjaarsbloeier is goed te combineren met o.a. varens en cyclamen.

Scheuren, stekken en vervroegen

Volgroeide planten kunnen in het najaar (oktober) worden gescheurd of gedeeld. Stekken is vroeg in het voorjaar mogelijk. De stek wordt gemaakt van het blad met bladsteel. Gebruik van bewortelingspoeder (Rhizopon) is noodzakelijk. De stekken worden in een zandig humusmengsel gestoken. Eind mei, begin juni worden de stekken opgepot of op de definitieve plaats uitgeplant. Het erop volgende voorjaar zullen de nieuwe planten al bloeien.
De bloei van Dicentra spectabilis kan worden vervroegd. Hiervoor worden (tuin)planten in oktober opgepot; potmaat 15 – 25 cm. De opgepotte planten worden vorstvrij bewaard en mogen beslist geen hogere temperatuur krijgen dan 15° Celcius. Midden of eind januari wordt de planten een hogere temperatuur gegeven: ca 20° Celcius. Een plaats met veel licht is een absolute voorwaarde voor het vervroegen van de bloei.

Andere soorten

Dicentra eximia en Dicentra eximia ‘Alba’.
Van deze soorten zijn de bladeren lichtgrijsgroen van kleur. De bloemen staan in pluimvorm. Hoogte ca 30 cm. De cultuurvariëteit ‘Alba’ bloeit wit.
Dicentra formosa, Dicentra formosa ‘Bountiful’ en Dicentra formosa ‘Luxuriant’.
Van deze soorten zijn de bloemen donkerroze en hangen in trossen op lange stelen. ‘Bountiful’ heeft een meer forse groeiwijze en ook zijn de bloemen groter. ‘Luxuriant’ bloeit roze en wordt ca 40 cm hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in