Echinacea, een plant om mee te schilderen

0
686

Echinacea groeit van nature in het oosten van de Verenigde Staten.

Echinacea is goed te combineren met andere middelhoge vaste planten;
hier met Helianthus

In juli en augustus staan her en der op de weidse prairies grote pollen van deze plant te bloeien.Je ziet ze al van verre door de bijzondere kleur van de bloem.

Echinacea purpurea, ook wel zonnehoed genoemd, is een opgaande overblijvende vaste plant, die een hoogte tussen de zeventig tot honderdtwintig centimeter kan halen. De bladeren zijn eirond aan de voet van de stengel en langwerpig aan het bladeinde. Het blad is licht behaard. De lintbloemen zijn alleenstaand en bereiken een lengte tot tien centimeter. De bloemen staan in een krans rond het roestbruine bloemhoofd. Naarmate de bloei vordert, gaan de straalbloemen meer en meer hangen. Het wegknippen van verwelkte bloemen zorgt voor nog meer bloemen.

Goede grond

Echinacea moet in de volle zon staan, wil je mooie, grote bloemen krijgen. Op een humusrijke, een zavel- of kleigrond, die voldoende vocht kan vasthouden, groeit de plant het beste. Plant Echinacea op een onderlinge afstand van vijfenveertig centimeter.

 
In een grote groep komt Echinacea
het best tot z’n recht
Echinacea heeft lange, purperroze straalbloemen

Schilderachtige combinaties

Echinacea is natuurlijk als solitair te gebruiken. Indrukwekkender wordt een hele groep van deze soort. Zet deze plant eens tegen een achtergrond van Cotinus coggygria ‘Royal Purple’. De kleuren harmoniëren hier heel goed mee.
Wie de ruimte heeft of meer van een natuurlijker, weideachtige vegetatie houdt, kan Echinacea eens combineren met bijvoorbeeld Solidago, Helianthus, Thalictrum en Lavendel. Plant al deze soorten in meanderende banen, zoals een rivier zich door het landschap slingert. De kleurenpracht geeft in hoogzomer een spektakelvan jewelste van schilderachtige allure.

Vermeerderen

Echinacea kan door middel van scheuren in het voor- of najaar worden vermeerderd. Of door wortelstekken in het najaar.

De belangrijkste variëteiten van Echinacea purpurea zijn:
* ‘Alba’ met witte lintbloemen
* ‘White Swan’ met witte vlekken op het blad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in