Guldenroede, een fantastische borderplant

0
596

Sommigen halen hun neus op voor guldenroede, vinden het een misbaksel van een onkruid. Anderen zijn enthousiast over z’n felgele kleur of houdbaarheid op vaas.

Wat je er ook van vindt, er zijn nu goede hybriden van guldenroede die de moeite waard zijn. Het is een uitstekende vaste plant om in groep of gemengd met bijvoorbeeld Echinacea purpurea te planten.

Het geslacht guldenroede (Solidago) is moeilijk op soorten te onderscheiden. Veel soorten zijn onderling spontaan gekruisd en hebben soortkenmerken die wel te herleiden zijn, maar het is zeker niet meer de zuivere soort. Bastaards heet het als de soort niet meer zuiver is. De bekendste soort, die ook in het wild of verwilderd voorkomt, is Solidago virgaurea. De plant is te vinden langs randen van bossen en wegen en op puinstortingen. Sinds 1588 is de plant al in cultuur. Het gebruik ervan varieert met de mode. Guldenroede is een plant die je associeert met nazomer en het begin van de herfst.
Door kruisingen zijn hybriden ontstaan, die beter en rijker bloeien en weer nieuw leven blazen in het gebruik van deze ‘oldtimer’.

Solidago ‘Laurin’ heeft vertakte bloemschermen… …die zijn bezet met tamelijk grote bloemen

Combinaties

Solidago bloeit in juli tot en met september. Het is een periode waarin de bloei van de meeste vaste planten ten einde loopt. Guldenroede kan als solitaire groep worden geplant, maar is ook goed te combineren met onder andere Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’, Echinacea purpureum, Veronica spicata ‘Rotfuchs’, Agastache foeniculum (anijsplant) en Cimicifuga simplex (zilverkaars). Deze planten kunnen als groep bij guldenroede worden geplant of ermee worden gemengd. Vooral dit laatste levert een prachtig schouwspel op.

Goede hybriden van Solidago

Variëteit Hoogte (cm) Kleur Bloeitijd
‘Golden Dwarf’ 30 geel 7 – 9
‘Golden Mosa’ 70 diepgeel 8 – 9
‘Golden Wings’ 150 – 180 goudgeel 8 – 9
‘Laurin’ 75 goudgeel 8 – 9
‘Leraft’ 80 botergeel 8 – 9
‘Strahlenkrone’ 60 – 80 goudgeel 8 – 9

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in