Kogeldistel trotseert de zon

0
471

Een bij een groot publiek bekende borderplant – of anders wel bekend

Kogeldistel bloeit met een kogelrond bloemhoofd

van een zomerboeket – is de kogeldistel. Verwant aan de distel en behoort hij tot de asterachtigen (Asteraceae). Deze vaste plant groeit het liefste op een plaats in de felle zon en met een beetje kalk in de grond. Aan het einde van de herfst worden de stengels bij de grond af afgeknipt.

De kogeldistel (Echinops) groeit van nature in Zuid-Europa (Hongarije) en Centraal-Azië. Er bestaan een- en tweejarige soorten, maar voornamelijk wordt de vaste plant van de kogeldistel aangeplant.

Het is echt een borderplant, die in een groep pas beeld maakt

Voor de tuin en de snijbloementeelt zijn er drie soorten in cultuur: Echinops bannaticus, Echinops ritro en Echinops sphaerocephalus.

De kogeldistel groeit op een iets kalkrijke, humusrijke grond. De grond moet licht vocht kunnen vasthouden. Anders wordt het blad niet mooi donkergroen of komen er bruine vlekken en randen aan. Een kogeldistel is typisch een plant die in een groep geplant het beste tot uiting komt. Zo’n groep is uitstekend geschikt als achtergrond van een border. Planten om ervoor te zetten: zomermargriet, Helenium, soorten Helianthus en daglelie lenen zich daar bijvoorbeeld goed voor. Plant de kogeldistel op een onderlinge afstand van dertig tot veertig centimeter.

Het blad heeft zeker de vorm
van een distelachtige

De hoogte en breedte van de plant variëren met de soort of de variëteit. Een kogeldistel wordt graag bezocht door vlinders en hommels.

Verschillen tussen de soorten kogeldistel hebben vooral te maken met de stengel en het blad. Zo is het blad van Echinops sphaerocephalus zacht, langwerpig en heeft stekelig getande slippen, die driehoekig van vorm zijn. De stengel is sterk gegroefd en met een grijsviltig laagje bekleed. Deze soort kan tot twee meter hoog worden en een halve tot één meter breed. Echinops ritro wordt tot één meter hoog. De plant heeft veerspletig blad met veerdelige, stekelige punten. De stengels zijn rond en grijzig van kleur.

Soort/variëteit Hoogte/breedte (cm) Bijzonderheden
E. bannaticus 120/50 Bloei: juli – september, lichtblauw. Donzige stengels met grijsgroene bladen.
E. bannaticus ‘Taplow Blue’ 200/100 Bloei: juli – september. Rijkbloeiend. Goede snij- en droogbloem. Mooi ingesneden blad. Bloemhoofdjes lichtblauw.
E. ritro 100/45 Bloei: juli – september. Lichtblauwe bloemkleur. Laat eens in de winter de uitgebloeide bloemhoofden staan. Berijpt of met sneeuw overdekt is dit heel decoratief.
E. ritro ‘Veitch’s Blue’ 125/75 Bloei: juli – september, paarsblauw. Goede snijbloem. Blad aan onderzijde donzig, wit.
E. sphaerocephalus 200/100 Bloei: juli – september. Bloemkleur lichtblauw tot witachtig. Bovenzijde blad met bladklieren.
E. sphaerocephalus ‘Niveus’ 125/75 Bloei: juli – september. Bloemkleur wit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in