Naald van Cleopatra, een spectaculaire steppenlelie

0
591

Een opvallende en uitzonderlijke verschijning is Eremurus of naald van Cleopatra. Ik kan mij voorstellen dat de schoonheid ervan de naamgever van de plant inspireerde om de mooie Cleopatra te vernoemen. In de zomer, wanneer de plant in bloei staat, zijn de lange bloemaren van een betoverende schoonheid.

Eremurus robustus

Het exotische beeld wordt gecompleteerd door de sprietige, riemvormige bladeren aan de voet.
Eremurus is een plant die in grote groepen geplant het mooiste beeld oplevert. In combinatie met varens of het mooie blad van de sierrabarber komen de bloemen en de bladeren heel mooi tot hun recht. Een neutrale, groene achter- en ondergrond versterkt het ranke silhouet van de bloemen. En de kleuren van Eremurus komen daardoor beter uit.

Humeuze zandgrond

Eremurus heeft lange, vlezige wortels. Wanneer de wortels op de grond uitgespreid worden, lijkt het of een inktvis voor je ligt. Centraal in het hart van de wortels bevindt zich het groeipunt. De plant houdt van een humeuze, zandige grond. In ieder geval moet water snel doorgelaten kunnen worden. De plantdiepte bedraagt 15 cm. De wortels moeten goed worden gespreid. Het groeipunt moet bij het dichten van het plantgat iets worden opgetild. De afdekking met grond boven het groeipunt moet niet meer zijn dan 5 – 7 cm.

Eremurus is een Liliaceae en komt oorspronkelijk uit de steppen van Azië. Uit het Grieks vertaald betekent eremos alleen en oura staart

 
Eremurus Ruiter-hybriden zijn pastelkleurig getint Shelford-hybriden hebben een dikke, aarvormige bloemtros

Afhankelijk van de soort en de hoogte wordt Eremurus op een afstand geplant van 40 – 60 cm voor de lager blijvende soorten en op 60 – 100 cm voor de hoge soorten. Zet de planten op een zonnige en warme plek. En wilt u dat Cleopatra mooi blijft? Meng dan elk voorjaar wat gedroogde koemest door de bovengrond. In het najaar tot en met het voorjaar moet ze worden beschermd tegen de vorst. Een laag stro voorkomt bevriezen van de tere, vlezige wortels.
Eremurus groeit uit tot flinke pollen als ze het naar haar zin heeft. De pollen kunnen in het najaar of het vroege voorjaar worden gescheurd. Let er dan op dat het groeihart niet wordt beschadigd.

Veel soorten en hybriden

De naald van Cleopatra is er in veel kleuren: roze, witte, gele, terra- en pasteltinten worden het meest aangeboden. De kracht van een groep komt het best tot uiting in een eenkleurige pol.

De voornaamste soorten zijn:

* Eremurus bungei, dit is de kleinste soort. De maximumhoogte is 150 cm. De soort bloeit diepgeel in juni – juli.
* Eremurus hymalaicus, een zuiver witte soort die 150 cm wordt. Bloei in mei.
* Eremurus robustus, deze soort wordt het hoogste: 200 – 250 cm. De kleur is bleekroze.
* Eremurus Ruiter-hybriden, deze hybriden hebben een pastelkleur. Ze worden het meest aangeboden. De hoogte bedraagt 150 cm. Bloei in juni – juli.
* Eremurus Shelford-hybriden zijn verwant aan de Ruiter-hybriden, maar worden hoger: 175 cm. Leverbaar in gemengde kleuren. De bloemtrossen zijn fors.

Eremurus is niet echt goedkoop in aanschaf. Desondanks is een in bloei staande naald van Cleopatra het zien meer dan waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in