Een aristocraat in de tuin: Japanse wasbloem

0
601

Zachtgele bloemen, klokvormig bungelend in flinke trossen, sierlijk handvormig blad aan zwarte stelen. Dit zijn zo wat kenmerken van deze gedistingeerde, overblijvende, vaste plant.

Japanse wasbloem (K. palmata) in bloei

Net zoals de aristocratie neemt deze plant van stand niet genoegen met zomaar een plaatsje in de tuin. Alleen een vrijwel kalkloze grond is goed genoeg om als woonstee te dienen.

Kirengeshoma palmata, de Japanse wasbloem, komt uit… Japan. Daar groeit de plant in grote, aaneengesloten groepen in koele bergbossen onder geboomte. Voor een goede groei is een een lichtzure, kalkarme en humusrijke grond noodzakelijk.

De Japanse wasbloem is de enige soort van dit geslacht, die bij ons als vaste plant wordt gebruikt. Van het geslacht bestaat nog een soort, die uit Korea komt. De plant hoort tot de familie van de hortensia-achtigen (Hydrangeaceae). Een Japanse wasbloem groeit fier: opgerichte stengels met fraai, hartvormig blad. De bovenste bladen zitten direct aan de steel (zittend), terwijl de bladen daaronder met een betrekkelijk lange steel aan de stengel vastzitten.

Bloemen hebben een fraaie klokvorm en staan gesteeld aan samengestelde bloemtrossen. De bloem is lichtgeel en verschijnt vanaf augustus tot aan de eerste nachtvorsten. Plant een Japanse wasbloem op een vochthoudende, licht beschaduwde plaats in humusrijke grond. De plant wordt één meter hoog en uiteindelijk net zo breed.
De Japanse wasbloem kan in de herfst of het voorjaar worden gedeeld. De plant is geschikt om in combinatie met bijvoorbeeld rododendrons of Hosta te groeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in