Voor vochtige grond: longkruid

0
500

Er zijn weinig planten waarvan het blad twee kleuren heeft. Longkruid heeft witte vlekken op het blad, die een extra dimensie aan de plant geven.

(foto © 2009 M.P. van Boven)

Het wordt ook wel vlekkenkruid of onzevrouwespin genoemd. Als u vochtige grond in uw tuin hebt, dan zult u lang plezier hebben van deze plant. Op droge gronden kun je hem dus maar beter niet planten. Het zijn uitstekende bodembedekkers, die zich langzaam uitbreiden door middel van wortelstokken.

Geneeskrachtig?

Je zou door de naam vermoeden dat longkruid (Pulmonaria officinalis) een geneeskrachtige werking heeft. Dat is niet bewezen. Wel bevat het blad silica, dat de longen (Latijn: pulmo = long) meer elasticiteit geeft. Blad van longkruid vermengd met Lavas en smalbladige weegbree zou helpen tegen inwendige verslijmingen.

Vocht en schaduw

In halfschaduw en schaduw groeit longkruid het beste. In de zon geplant,

blijft het wortelblad klein en kwijnt de plant op den duur weg. Het blad krijgt z’n diepgroene kleur door weinig zonlicht en ook zijn de witte vlekken dan krachtiger van tint. De bladeren zijn zacht tot ruw behaard. Naarmate er meer zonlicht op de plant kan schijnen en hoe droger de groeiplaats, des te meer is de plant gevoelig voor meeldauw. Meeldauw uit zich in de vorm van een wit poeder op blad en stengels. Kortom, het is een plant voor in de schaduw en voor vochtige grond(en). Plant longkruid op een onderlinge afstand van veertig centimeter.

Bloei

Longkruid bloeit in maart tot en met april met blauwe bloemen. De bloemen staan in eindstandige trossen op korte stelen. Aan de stelen zitten kleinere bladen dan aan het wortelrozet ontspringen. De bloemen verbloeien naar roze. Na de bloei worden de wortelbladeren groter en langer. * Knip de planten zo nodig na de bloei terug, zodat er nieuw blad ontstaat. En scheur ze om de drie tot vijf jaar om mooie gezonde planten te houden. *

Soorten

Wetenschappelijke naam Bijzonderheden Hoogte (cm)
Pulmonaria angustifolia bloeikleur rood, later violetblauw
bloeitijd: maart – april
25
Pulmonaria angustifolia ‘Munstead Blue’ donkere, lilablauwe bloemen, blad blauwgroen 30
Pulmonaria longifolia bloeikleur blauw
bloeitijd: maart – mei
25
Pulmonaria officinalis bloeikleur blauw, verkleurt naar roze 30
Pulmonaria officinalis ‘Sissinghurst White’ bloeit met grote, witte bloemen
bloeitijd : maart – april
30
Pulmonaria rubra bloeikleur rood
bloeitijd : maart – april
30
Pulmonaria saccharata bloeikleur donker lila tot rood, het blad is puntig
bloeitijd: maart – april
30
Pulmonaria saccharata ‘Mrs. Moon’ bloeikleur lilarood tot blauw
bloeitijd: maart – april
25
Pulmonaria saccharata ‘Pink Dawn’ donkere, lilakleurige bloemen 30

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in