Bloeiende planten trekken natuurlijk aandacht. Wanneer je langs tabletten vol met planten in een kwekerij loopt, kan het voorkomen dat je aandacht opeens meer getrokken wordt door een specifieke geur; een zwavelgeur in dit geval.
Ozothamnus heeft bloemhoofdjes zonder lintbloemen |
---|
Nu is dit bepaald geen prettige geur en waarom zou je dan zo’n plant aanschaffen? En waarom zou deze plant naar zwavel ruiken? Soorten Helichrysum hebben specifieke geuren, zoals een kerrie, tabaks etc. Ozothamnus hybride ‘Schwefellicht’ behoorde voorheen ook tot het geslacht Helichrysum. Of de naam nu (2002) wel de juiste is, kan niet met zekerheid worden gezegd.
Ozothamnus staat bij sommige leveranciers van planten ook nog wel te boek onder de naam Anaphalis. Op zich is dat zo gek nog niet. Ook bloemen van deze plant kunnen goed worden gedroogd en in droogboeketten worden verwerkt. Dat is ook het geval met de bloemen van Ozothamnus. De plant heeft lancetvormige bladen, van boven zacht olijfgroen en aan de onderzijde grijziggroen. Beide zijden zijn zacht behaard. De plant is ingedeeld bij de familie van de Compositae (Composieten). Ozothamnus hybride ‘Schwefellicht’ (synoniem: Helichrysum hybride ‘Schwefellicht’) heeft kleine, gele bloemhoofdjes, die in trossen aan de plant zitten. Vooral bij aanraking van de bloemen komt de intense zwavelgeur tot zijn recht.
Ozothamnus is een aardige, bodembedekkende plant voor een heel zonrijke plaats in de tuin. Een uitstekende rotsplant en ook goed te gebruiken in bakken op een balkon. De bloei valt in de periode juli – september. De plant wordt twintig tot veertig centimeter hoog. Geef de plant een wat zandige humusgrond en wees matig met water geven. Vooral in droge zomers doet de plant het uitstekend, in natte zomers geeft de plant minder bloei te zien. Tijdens de winter is enige beschutting tegen al te felle vorst wel op zijn plaats. Afdekken met een portie los blad geeft voldoende waarborg voor overleven. De plant kan in najaar of voorjaar door middel van scheuren worden vermeerderd.
Wie de bloemen wil drogen, knipt tijdens de bloei de stengels met bloemen af, maakt er een bosje van en hangt ze op een droge plaats met de bloemhoofdjes naar beneden.