Duizendknoop is een vochtminnende plant. Je hebt soorten die sierwaarde hebben en er zijn veel onkruiden onder. Er zijn meer dan driehonderd soorten, die hun verspreiding over de hele wereld hebben.
P. campanulata ‘Album’ heeft klokvormige bloemen |
---|
Daaronder is een aantal interessant als bodembedekker. De naam duizendknoop ontleent de plant aan de knopen tussen de stengeldelen. Het zijn er véél in plaats van wel duizend.
Persicaria campanulata ‘Album’ wordt ongeveer 80 – 90 cm hoog. De soort is geschikt voor een middelgrote tuin. De bloem bestaat uit een cluster van bleekroze klokjes. De bloei begint in juli en eindigt omstreeks oktober. Het is een van de mooiste soorten uit het geslacht.
P. amplexicaulis ‘Rosea’ stelt weinig eisen aan de grond |
---|
Het is een goede snijbloem.
Deze duizendknoop is een goede bodembedekker. De bloemkleur is zachtroze. De cultuurvariëteit Persicaria amplexicaulis ‘Firetail’ bloeit met felrode bloemen. Behalve een humushoudende en vochtige grond en een plaats in de halfschaduw zijn er geen bijzondere eisen. De plant wordt 90 cm hoog. Bloei in mei – juni.
P. vacciniifolia vormt een dicht geweven tapijt |
---|
De plant breidt zich uit door middel van worteluitlopers zonder dat er sprake is van woekeren.
Persicaria vacciniifolia groeit het beste op veengrond. De soort bloeit in het najaar met dunne, aarvormige bloeiwijzen. Het is een uitstekende bodembedekker die in de halfschaduw moet staan. De hoogte is maximaal 10 cm.
Adderwortel (P. bistorta) heeft dikke, donkerroze bloemaren. De plant bloeit van juni tot en met augustus. Het blad is eirond-lancetvormig. De stengels richten zich van de grond omhoog en bereiken een hoogte tussen 80 – 100 cm. Het is typisch een plant die het aan de rand van een vijver goed doet. In een grote groep geplant komt deze soort het meest tot zijn recht. Het is een overblijvende (vaste) plant.
P. bistorta is inheems in Nederland | P. capitata wordt als potplant gekweekt |
---|
Langs veenriviertjes komt de adderwortel (nog) in het wild voor. Het aantal neemt zienderogen af door overbemesting.
Deze soort is niet winterhard. De plant komt uit het noorden van India. In de zomer kan de plant wel buiten worden gehouden: in een bak of als tijdelijke bodembedekker in de volle grond. Ook voor een ‘hanging basket’ is het een uitstekende plant. De stengels groeien flink uit, zodat er een modelhangplant ontstaat. Een lichte, maar niet zonnige plaats is geschikt. De bloemhoofdjes zijn bijna kogelrond. De bladeren hebben een zwarte vlek, die voor een aantal leden van de duizenknoopachtige zo typerend is. De plant moet regelmatig worden besproeid om een goede groei erin te houden.
P. affinis ‘Superba’ is de bekendste en beste bodembedekker |
---|
Persicaria capitata is makkelijk te stekken.
De soort is een zodenvormende plant. Het is de allerbeste bodembedekkende duizendknoop die er is. Op de Alpenweiden en in de Himalaya komt de plant van nature voor op vochtige plaatsen langs bergbeken. Als solitaire bodembedekker of als onderbeplanting voor bijvoorbeeld rozen leent deze soort zich goed. De bloemen zijn eerst donkerrood en verbleken later naar witroze. Bloei in juni – oktober. De hoogte is 15 – 20 cm.
Andere bekende leden van de familie van de duizendknoop zijn onder meer: boekweit (Fagopyrum esculentum), rabarber (Rheum spec.), zuring (Rumex spec.), varkensgras (Persicaria aviculare), perzikkruid (Persicaria maculosa) komt vaak voor samen met melde (Atriplex spec.) op met stalmest bemeste of geroerde gronden.