Physostegia, scharnierplant

0
720

Scharnierplant (Physostegia) is een wel heel rijk bloeiende plant. Bovendien kun je de bloem een acrobatische show laten geven. De plant is er één uit de familie van de lipbloemigen (Labiatae).

Physostegia virginiana ‘Vivid’
is een gezonde tuinplant en uitstekend voor op vaas

Dat kun je goed zien aan de kantige, vrijwel vierkante stengel. Naast een prijzenswaardig lange bloeier is het ook nog eens een uitstekende snijbloem.

De scharnierplant komt uit oostelijk Noord-Amerika. In de loop der jaren is er druk mee geëxperimenteerd. Naast de natuurlijke kleur roze zijn er witte en donkerroze variëteiten in omloop. Zelfs een ‘mini’ scharnierplant en enkele hybriden zijn in cultuur.
De bloemstengels van de scharnierplant groeien keurig recht omhoog. De plant krijgt daardoor iets van een roerloos staande reiger over zich. Tijdens de bloeiperiode van juli tot half oktober is het een en al bloem wat de plant siert. De bloemen staan in piramidale schijnaren en zijn elk twee tot drie centimeter groot.

De bloem kan om z’n as worden rondgedraaid en veert daarna heel langzaam weer terug in de uitgangsstand. Duw je de bloem zijdelings, dan blijft die zo staan en komt niet meer terug in de oorspronkelijke stand. Vandaar de naam scharnierplant.

De bloemenknoppen staan op springen

De scharnierplant wordt op een onderlinge afstand van vijfendertig tot veertig centimeter geplant. Een humusrijke grond is vereist voor een gezonde groei met mooi groen blad en een rijke bloei. Een flink grote groep in de border verhoogt het ‘alom roze’ effect. Zet ze op een zonrijke plaats. De scharnierplant heeft de neiging om naar elkaar te groeien. Na drie jaar moeten de planten worden uitgespit, gescheurd en opnieuw worden uitgeplant. Laat je de planten langer staan, dan beconcurreren de wortels elkaar zo sterk dat de plant minder goed groeit en wordt de kans op een schimmelziekte in de wortels groot. De scharnierplant kan in de voorzomer worden gestekt. Aan het einde van de herfst worden de uitgebloeide stengels afgeknipt.

Soorten

Botanische naam Bloemkleur Bloeitijd Hoogte (cm) Opmerkingen
Physostegia hybr. ‘Bouquet Rose’ lilaroze 8 – 9 70 met slappe stengels, maar goede snijbloem
Physostegia hybr. ‘Summersnow’ wit 7 – 8 60 – 80 uitstekende borderplant, woekert iets
P. virginiana roze 7 – 9 60 – 120 goede borderplant, goede snijbloem
P. virginiana ‘Alba’ wit 7 – 9 60 – 80 goede borderplant, goede snijbloem
P. virginiana ‘Nana’ donkerroze 7 – 9 40 – 60 goede borderplant, laagblijvend
P. virginiana ‘Vivid’ donkerroze 9 60 goede borderplant, zeer goed als snijbloem
P. speciosa donkerroze 6 – 10 60 – 100 goede borderplant, goede snijbloem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in