Telekia speciosa

0
478

Telekia groeit in de Balkanlanden vooral in de buurt van koeienstallen. In die gebieden is de plant inheems.

Telekia speciosa bloeit met vorstelijk grote bloemen

Het is een decoratieve plant, die niet in de laatste plaats opvalt door de grote hartvormige, ruw gezaagde bladeren. Bloemen zijn opvallend groot en hebben de lodderige uitstraling van een dromende koe. Hoewel koeien over het algemeen diep blauwzwarte ogen hebben, heeft Telekia stralend gele bloemen. Een aanrader voor wie nog een flinke ruimte in z’n tuin over heeft.

Van Telekia staat maar één soort in de belangstelling; Telekia speciosa. Het geslacht behoort tot de familie van de samengesteldbloemigen (Compositae). Een heel enkele keer wordt de plant verward met ossenoog (Buphtalmum speciosum). Bloemen van deze Buphtalmum zijn beduidend kleiner dan die van Telekia.
Telekia bloeit vanaf eind juni tot ver in augustus. De plant houdt van een licht vochtige grond, die beslist niet kalkrijk mag zijn. Om de grond vochtig te kunnen houden is een bemesting met oude, verteerde stalmest gemengd met een flinke portie humus op zijn plaats.

Telekia heeft groot blad

In die omstandigheid kan Telekia in de volle zon groeien, maar beter is een halfschaduwrijke plaats.

Telekia bereikt in goede omstandigheden een hoogte van anderhalf tot twee meter. In een flink grote groep komt de plant het beste tot zijn recht. Plant Telekia op een onderlinge afstand van veertig tot vijftig centimeter. De beste planttijd is in de herfst of in het vroege voorjaar. Het worden reusachtige planten die ontzag inboezemen. Telekia leent zich goed om op de voorgrond van een heg of beplanting met struiken te worden geplant. In de nabijheid van een vijver zal de plant eveneens goed groeien. Met Telekia hoef je niet bang te zijn dat wortels zich door de vijverfolie boren. Voor sommigen kan het een nadeel zijn dat de plant zich zelf graag uitzaait. Dit betekent dat uitgezaaide planten soms tot ‘de orde’ moeten worden geroepen: ze moeten bij elkaar worden geplant. Wie bezoek van vlinders in zijn tuin op prijs stelt, heeft aan Telekia een prima lokplant.
Bloemen van Telekia zijn niet lang houdbaar op vaas; de lintbloemen vallen nogal snel af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in