Trillium, boslelie

0
515

Wie een goede bodembedekker zoekt waar je echt geen omkijken naar hebt, moet eens denken aan boslelies. Deze vaste plant doet op het eerste gezicht een beetje denken aan dalkruid. De blaadjes van de boslelie zijn toegespitst eirond met daarin een opvallende nervatuur. Ze staan drietallig bijeen op een korte stengel.

Trillium, alles gaat per drie…

In mei tot en met juni prijken daarboven eveneens drietallige witte bloemblaadjes.

Wie oog heeft voor fijne details valt zeker voor de boslelie. De fraaie en diep liggende, gebogen nerven in het blad stemmen overeen met de vorm van het donkergroene blad. Wanneer ze in bloei staan, is het net of grote sneeuwvlokken erover verspreid liggen.

Vanuit het hart van de bloem lopen zacht purperen strepen naar de buitenrand van de bloem. In het hart staat een plukje maïsgele meeldraden.

De boslelie of Trillium is ervoor geschikt om een tapijt te vormen op halfbeschaduwde plaatsen. Bijvoorbeeld onder het bladerdak van bomen of struiken. Wees niet spaarzaam bij aanschaf van boslelies; een grote groep steelt de show. Een armzalig plantje alleen stelt in dit verband weinig voor. Boslelies doen het alleen goed op kalkloze gronden. Voorafgaand aan het planten is het verstandig om grond voor rododendrons door de bovenlaag van de grond te mengen. Hoe meer humus of bladaarde wordt bijgemengd, des te beter. De onderlinge plantafstand voor Trillium is 30 x 30 cm. Ze worden zo’n 30 cm hoog. Het zijn ook goede bloemen voor op de vaas.

&nbsp: Dubbelbloemig: grandifolium flore-pleno
Trillium grandiflorum is enkelbloemig Trillium grandifolium flore-pleno is dubbelbloemig

Soorten

Van de boslelie (Liliaceae) bestaan meer soorten dan er zoal te koop worden aangeboden. Trillium grandiflorum is courant in een tuincentrum. Het is een sterke soort en een goede bodembedekkende plant. De dubbelbloemige soort Trillium grandifolium flore-pleno is daarentegen een schaars verkrijgbaar artikel. Andere soorten zoals Trillium ovatum, ook een dubbelbloemige met roze vlammen op de bloemblaadjes of Trillium sessile met bruine, roze of witte bloemen en Trillium nivale, de sneeuw-boslelie, zijn zeer zelden verkrijgbaar. Jammer, want ook deze soorten verdienen het om in de schaduw gezet te worden.
Hoe meer vraag naar deze bijzondere soorten, des te meer aandacht zullen kwekers er hopelijk aan geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in