Trillium sessile, kanjer voor veengrond

0
409

Trillium of drieblad bestaat uit verscheidene soorten. Trillium sessile is wel de mooiste ervan. Je moet er wel geschikte grond voor hebben: veen.

Trillium sessile heeft gevlekt blad em donkere, stengelloze bloemen

Die moet een lage pH (zuurgraad) hebben van 4,5 – 5. Op een plek in de halfschaduw of schaduw is het een van de betere bodembedekkende planten.

Trillium sessile is een vaste plant met rond-ovale bladeren. Het blad wordt 10 – 15 cm lang en tot 8 cm breed. Onder goede omstandigheden is het bovendien prachtig gemarmerd. Groen, grijs en crème wisselen elkaar af in een niet te definiëren patroon. De bladeren staan altijd in een krans van drie stuks: Trillium doet alles in drieën.

Schitterende bloem

In Canada en Noord-Amerika komen nabij de veenmoerassen velden vol met Trilliums voor. Vooral wanneer ze (in mei) bloeien, is het een betoverend gezicht. Vlak voordat de bloem opengaat, is er gelijkenis met de bloem van Magnolia: de buitenste mosgroene schutbladen maken zich los van de feitelijke bloem, die bruinpaars is gekleurd. Eenmaal open versterken donkerviolette meeldraden het spektakel.

Trillium bloem
De bloem in knop van Trillium sessile lijkt wel op die van een Magnolia

De bloemen zitten op de krans van de drie bladeren; vandaar sessile = zittend.

Voor veengronden

We hebben nogal veel gebieden in Nederland waar de bodem uit veen bestaat. Deze Trillium is dus een heel geschikte plant om daar toe te passen. Vooral voor wie een flinke tuin heeft en beschikt over een schaduwrijk gedeelte, is deze plant aan te raden. Het is een prima bodembedekkende plant en goed te gebruiken onder bomen en struiken. De veengrond moet wel vochtig zijn, maar beslist niet nat. De plant is zuurminnend. Wie niet over een zure (veen)bodem beschikt, kan met behulp van tuinturf dat milieu nabootsen. Nabij de vijver, maar dan wel in de (half)schaduw, misstaat de plant zeker niet. Met ‘broodjes’ tuinturf is het mogelijk hoogteverschillen te maken, zodat verschillende milieutypes van meer droog naar vochtig tot nat zijn te realiseren. Trillium sessile en andere soorten uit dit geslacht lenen zich uitstekend om dit veenmilieu in al zijn schakeringen te begroenen. Trillium is heel mooi te combineren met Primula-soorten, Gentiana ‘Blauer Diamant’, Pieris, Pernettya, klein blijvende rododendrons, Cornus canadensis, twaalfgodenkruid (Dodecatheon) en Arum-soorten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in