Anisodontea, een Malva-achtige uit Zuid-Afrika

0
789

Anisodontea capensis is een struikachtige plant, waarvan je lang plezier kunt hebben. Eerst stond hij bekend onder de naam Malvastrum capensis. Een rijkbloeiende plant voor in een ruime pot of kuip, voor op het terras of het balkon.

Anisodontea capensis is niet alleen een mondvol, maar ook altijd vol met bloemen getooid

Anisodontea behoort net zoals onder meer Hibiscus, Lavatera en stokroos (Alcea) tot de Malviflorae. Vergelijk je de bloemen onderling, dan is er veel verwantschap te bespeuren. De enkelvoudige bloemkelk en de lange meeldraden zijn daar een voorbeeld van.
Anisodontea heeft kleine, onregelmatig gelobde bladeren aan sliertige stelen. De bloemen lijken op een miniatuuruitgave van Hibiscus. Ze staan aan korte scheuten nabij de topscheuten. De stelen zijn behoorlijk taai en laten zich niet zo maar afbreken. Bloemen zijn ongeveer twee centimeter groot. Ze verschijnen in perioden tussen het vroege voorjaar en de late zomer. De plant is een liefhebber van warmte en zon en kan tot één meter tachtig hoog worden.

In de winter moet de plant binnen worden gehouden bij een temperatuur, die niet lager mag zijn dan 12° – 15° C. Snoei de plant na de laatste bloei in model. Een betere compacte plant en bloei is dan verzekerd. Tijdens de zomer, vooral bij warm weer, moet de grond waarin de plant staat, goed vochtig worden gehouden. Na de bloei en tijdens de rustperiode de watergift terugbrengen naar één keer per week een beetje. Tijdens de bloei eens per maand vloeibare kamerplantenmest toedienen.

Anisodontea kan in de zomer worden gestekt. Maak stek van een topscheut. Snij onder een blad de stengel met een scherp mes door en plant deze in met zand verschraalde potgrond. Stekken wortelen snel, ook zonder groeistof. Pot de bewortelde stek op in potgrond. Leuk om uw buren eens cadeau te doen.

Soms ook is Anisodontea ‘African Queen’ te koop. Dit is een hybride van A. scabrosa x A. hypomadarum. Hoewel deze plant veel op A. capensis lijkt, zijn de bloemen groter en licht zachtroze van kleur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in