De hagelwitte bloemenpracht van Cornus kousa

0
472

Er zijn heel veel soorten van het geslacht Cornus. In mei – juni valt er één wel heel erg op: Cornus kousa. De struik is inheems op Honshu in Japan, de bergen van Sichuan in China en in Korea. In de natuurlijke situatie komt de struik voor langs randen van bossen en

Cornus kousa is in volle bloei overladen met witte bloemen

als struikvegetatie. Cornus kousa groeit op alle grondsoorten als die maar niet kalkrijk is.

Cornus kousa is een langzaam groeiende, bladverliezende struik. Na veel jaren kan de struik een hoogte van zes meter bereiken. Pas dan is de struik mooi. De gelaagde opbouw in étages van de takken geeft een buitengewoon sierlijk cachet aan de struik. Wie zo’n struik wil aanschaffen, moet er rekening mee houden dat de struik even breed als hoog wordt. Plant deze kornoelje op een tegen wind beschutte plaats in de zon. De struik komt uiteindelijk als solitair het beste tot zijn recht. In het najaar heeft deze kornoelje een rozerode met groene herfstkleur.

Bloem en bes

Wat het meest opvalt aan een bloeiende Cornus kousa zijn de vier stervormig geplaatste, witte gegolfde bloemomwindselbladen (bracteeën). Centraal staat de eigenlijke bloem. Bleekgroen van kleur en weinig imponerend. Wanneer de bloem bevrucht is, verkleurt deze naar fel rozerood en lijkt dan nog het meeste op een rijpe framboos. De vruchten verschijnen niet altijd. Vorming ervan is sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn.

Cornus kousa bloeit met veel bloemen   Bloem van Cornus kousa
Een bloeiende Cornus kousa lijkt wel bezet te zijn met een vlucht witte vlinders Witte omwindselbladen omgeven de eigenlijke bloem

Snoeien

Cornus kousa kan het beste aan zijn lot worden overgelaten. Het is goed om alleen dood hout weg te snoeien; voor de rest niets doen. De struik verdraagt absoluut geen sterke snoei. Wie moet gaan snoeien, omdat de struik te groot wordt in een bepaalde situatie, heeft een verkeerde keus gedaan en kan de struik dan maar beter verplanten naar een plaats met meer ruimte voor kornoelje. Snoeien verminkt de struik.

Variëteiten

Cornus kousa ‘China Girl’ heeft heel grote schutbladen.
Cornus kousa ‘Milky Way’ krijgt vooral mooie rode vruchten.
Cornus kousa ‘Satomii’ met rozerode schutbladen.
Cornus kousa var. chinensis heeft een boomvormige groeiwijze. Is in alles groter: schutbladen, bes en blad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in