Viburnum tinus ‘Gwenllian’

0
551

Een struik uit het mediterrane gebied, die groen blijft. Aanvankelijk import, tegenwoordig (2002) in eigen land gekweekt. De struik wordt op den duur dik vier meter hoog en zes meter breed. Door de aansprekende toeven bloemen in februari – maart is het een van die struiken, die dan verleiden tot kopen. Opgepot als jonge struik en volop in bloei is de deal snel gemaakt. Enkele jaren verder weet je er dan geen raad meer mee, omdat het struikje zijn plaats in de tuin opeist.

 
De struik staat al vroeg in knop en bloeit al vanaf begin februari

Van Viburnum tinus bestaan verschillende klonen. Viburnum ‘Gwenllian’ is in knop roze en de geopende bloemen zijn witroze. Viburnum ‘Compactum’ heeft eveneens roze knoppen,

Viburnum tinus ‘Gwenllian’ heeft
leerachtig blad

waaruit witte bloemen te voorschijn komen. Viburnum ‘Eve Price’ heeft karmozijnrode knoppen, waaruit roze aangelopen bloemen komen. Ten slotte heeft Viburnum ‘Pink Prelud’ witte bloemen, die geleidelijk naar roze kleuren. De bloemen zijn tussen 5 tot 9 millimeter in doorsnede.
Plant deze Viburnums op een beschutte plaats in de volle zon. In strenge winters kan het gebeuren, dat de struik invriest. Verwijder dan in het voorjaar de doodgevroren takken.

De hierboven genoemde variëteiten worden als struik of op stam gekweekt. Het is zelfs mogelijk er een formele of informele haag mee te maken. Ze groeien compacter dan de meeste andere soorten, zoals Viburnum bodnantense, Viburnum rhytidophyllum en Gelderse roos.

Viburnum tinus verdraagt snoei. Snoei de struik aan het einde van het voorjaar. Snoei volgroeide struiken zo min mogelijk. Knip alleen die scheuten weg, die de vorm bederven. Wie een haag met deze Viburnum maakt of heeft, knipt halverwege de zomer de scheuten met een snoeischaar terug om de vorm een beetje in de haag te houden. Knippen met een hegschaar maakt namelijk lelijke randen aan het blad.

Klonen: de gehele door vegetatieve vermenigvuldiging verkregen nakomelingschap van één ouderplant (de moederplant of moer).

Andere soorten

Japanse sneeuwbalViburnum globosumViburnum x bodnantense
Viburnum rhytidophyllumGelderse roos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in