De dwergmispel, Cotoneaster salicifolia

0
452

Een wel heel grote dwerg. Dwergmispels zijn er in soorten en vooral maten. Grofweg zijn er zo’n 45 soorten die elk weer veel variëteiten en cultuurvariëteiten hebben. Er zijn groenblijvende en bladverliezende struiken. Sommige hebben een kruipende groeiwijze, andere worden heel hoog.

 
Dwergmispel bloeit rijk met witte bloemen Vanaf september tot ver in januari zijn er veel trossen met bessen

Cotoneaster salicifolia var. floccosa is een oude, bekende soort, die tegenwoordig niet zoveel meer wordt gebruikt.
De struik zou vatbaar zijn voor bacterievuur. Door deze aantasting bezwijkt de struik uiteindelijk. Her en der staan ze nog gezond en in volle glorie te pronken, beladen met een rijke vracht bessen.
Cotoneaster salicifolia var. floccosa wordt 3 tot 4 meter hoog. De struik is te gebruiken in windsingels en als bedekking van een hoge muur.

De bessen van Cotoneaster salicifolia hangen in trossen aan drie steeltjes

Het is een meerstammige struik, waarvan de takken overhangen. De totale breedte van de volwassen struik is drieëneenhalve meter. Hoe meer ruimte de struik heeft, des te mooier wordt de uiteindelijke vorm.

Dwergmispel (en alle andere soorten ervan) groeien op voedzame, humusrijke grond op een plaats in de volle zon of halfschaduw. Snoeien is niet noodzakelijk. Verjonging, door enkele takken eruit te snoeien, kan om de (circa) vier jaar geen kwaad.
Bessen van de dwergmispel verschrompelen na verloop van tijd door verdamping van vocht uit de bes. Kramsvogel en koperwiek eten graag bessen van dwergmispel als zij door strenge koude uit Siberië en de poolstreek worden verdreven. Na strenge vorst vallen de bessen spontaan af.

 
Aan de basis van de bes bevinden zich nog de kelkblaadjes De bes is het omhulsel van de steenvrucht

Bacterievuur (Erwinia amylovora) komt op bomen, struiken en vaste planten voor. De ziekte bestaat uit waterige vlekken op het blad. Het aantal vlekken neemt snel toe. Bladeren worden bruim, verslijmen en verdorren. De enige remedie is rigoureus de aangetaste plant te verwijderen. De ziekte kan worden overgebracht op andere planten. Snel handelen is gewenst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in