Dombeya

0
673

Dombeya is een aardige zomerstruik voor het balkon of terras. Wie er lang plezier van wil hebben, zal in de winter over een gematigd warme kas moeten beschikken. Het aardige van de struik zit hem vooral in de langdurige bloei van midden zomer tot aan het eind van de herfst. Opvallend grote, klokvormige

'Dombeya in bloei'
Van een rijke bloei ben je bij
Dombeya x cayeuxii verzekerd

bloemen in tuilen verschijnen aan de struik. Het is een beetje een slordig groeiende struik. Maar dat is het laatste, waar je je druk over moet maken.

Dombeya komt van oorsprong uit Natal, Transvaal en Zimbabwe. Op het eiland Madagaskar groeien de meeste soorten van dit geslacht. Daaronder zijn kleine bomen, bladverliezende en groenblijvende struiken. Van de soort x cayeuxii is de bakermat onbekend. Waarschijnlijk is het een ondersoort van de bekendere Dombeya burgessiae. Dombeya wordt geïmporteerd en is hoofdzakelijk aan het eind van het voorjaar te koop. Het is een struik voor de ’tijdelijkheid’, leuk om terras en balkon in de zomer met iets buitenissigs op te sieren. De struik behoort tot de familie van de Sterculiaceae, waartoe bijvoorbeeld ook cacao wordt gerekend. Wie in Spanje, Zuid-Frankrijk of in Italië een huis met tuin heeft, kan de struik in de volle grond planten.

Kenmerkend voor het geslacht Dombeya zijn de ronde tot hartvormige bladen, veelal lijkend op die van de esdoorn. Bovendien is de onderzijde van de bladen altijd licht donzig behaard. De bloemen worden gevormd door fraaie

'Dombeya in bloei'
Dombeya tiliacea is een boomachtige

kroonbladen, ingeplant op een komvormige schotel. Openstaande bloemen hebben wat weg van de bloemen van Platycodon of Campanula. Na vruchtzetting verschijnen er roestbruine, kleine, doosvormige vruchten. Dombeya wordt geplant in goed doorlatende, vruchtbare grond. Voor een goede bloei is een plaats in de volle zon nodig. De struik wordt in de zomer vermeerderd door stek of door zaaien in het voorjaar.

Dombeya burgessiae bloeit met lichtroze of dieproze, klokvormige bloemen. In pot wordt de struik tot circa 2 meter hoog.
Dombeya x cayeuxii lijkt op de voorgaande, maar het blad is spits. De struik bloeit met roze bloemen, die in knop vlammend rood zijn. De struik wordt in pot 1½ tot 2 meter hoog.
Dombeya tiliacea groeit in het oosten van Afrika als boom. De kroon bestaat uit verscheidene dunne stammen. Vanaf herfst tot in het voorjaar bloeien de bloemen in tuilen aan de boom.
Aan het einde van de herfst kunnen lange scheuten met tweederde van hun lengte worden ingekort. De struik zal in het voorjaar nieuwe, rijkbloeiende scheuten vormen. Dombeya moet in de winter beslist binnen overwinteren. Hetzij in een matig verwarmde kas of in een vorstvrije ruimte. Geef vanaf het einde van de herfst weinig water. Pas vanaf februari mag weer meer water en vloeibare kamerplantenmest worden gegeven. Dan ook is het een geschikte tijd om de struik van nieuwe grond te voorzien of te verpotten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in