Een eikbladige hortensia

0
592

De verscheidenheid in de natuur is groot. Toch is soms een ‘beproefd’ concept bij andere geslachten of soorten te herkennen. Zo ook met deze hortensia, die bladen heeft die lijken op dat van eikenblad. Bij aanraking van het blad van deze hortensia voel je het verschil: het is fluwelig zacht in tegenstelling tot het blad van een eik, dat harder en meer als

H. quercifolia bloeit met witte, pluimvormige bloemen

perkament aanvoelt. Hydrangea quercifolia is een sierlijke struik, die het vooral van de bladvorm en de schitterende najaarskleur moet hebben.

Hydrangea quercifolia is niet zo vaak te bewonderen in een tuin. Dat is jammer, want het is een gezond uitziende hortensiasoort. De drie- tot vijflobbige bladeren van deze hortensia zijn tot zo’n 15 centimeter lang en 6 tot 8 centimeter breed. De struik kan 2 tot 2½ meter hoog worden. Omdat de struik zich met worteluitlopers vermeerdert, varieert de breedte. Houd rekening met een breedte tot zeker 3 meter. Worteluitlopers zijn dan ook het enige, kleine nadeel van deze struik. Geregeld afsteken van deze uitlopers om de struik binnen zekere proporties te houden verdient aanbeveling.

H. quercifolia heeft grote bladen; de struik wordt breder door worteluitlopers

Afgestoken uitlopers kunnen opnieuw worden geplant. Het is een gemakkelijke en goedkope manier om vrienden en kennissen kennis te laten maken met deze struik.

Hydrangea quercifolia komt van nature voor in een gebied ten zuiden van de Mississippi in de Verenigde Staten. Midden zomer bloeit de struik met witte bloemen in een pluimvorm. Zoals bij vrijwel alle hortensia’s zijn er steriele en fertiele bloempjes te onderscheiden. De roomwitte bloemen verschijnen aan de struik tot midden najaar. De steriele bloemen verkleuren naar lichtroze en violet. In het najaar verkleurt het blad naar een prachtige, oranjerode herfstkleur.
Plant deze hortensia op een plaats in de halfschaduw of een plaats met getemperd (zon)licht in een voedzame, humeuze grond. De plant behoeft weinig tot geen snoei, verwijder zo nodig het dode hout en/of de zwakke takken. Dit kan het beste in het voorjaar gebeuren.

Goede variëteiten

Hydrangea quercifolia ‘Back Porch’ bloeit in juli tot en met september met mooie, witte bloemen. De plant wordt niet hoger dan 1½ meter en is goed winterhard.
Hydrangea quercifolia ‘Flemygea’ (snowqueen) bloeit met vrij grote, witte bloemen en heeft een mooie herfstkleur. De plant wordt ongeveer 1.20 m hoog en is zeer winterhard. De bloeiperiode is in juli en augustus.
Hydrangea quercifolia �Harmony’ heeft diepgelobde bladeren en de witte, onregelmatig gevormde, kegelvormige bloemtrossen bestaan hoofdzakelijk uit steriele bloemen. De struik bloeit van juli tot het einde van september.
Hydrangea quercifolia ‘Little Honey’ heeft opvallend gele bladeren. De bloemkleur is wit. De plant wordt ongeveer 1.25 m hoog en is goed winterhard.
Hydrangea quercifolia ‘Sikes Dwarf’ wordt niet hoger dan 1½ m en is aan te bevelen voor de wat kleinere tuin. De crèmewitte, kegelvormige bloemen zijn regelmatig gevormd en worden tot 30 centimeter lang en 15 centimeter breed.

H. quercifolia ‘Snowflake’

De struik bloeit van begin augustus tot eind september.
Hydrangea quercifolia ‘Snowflake’ heeft sierlijk, gelobd blad, dat aan de bovenkant ruw aanvoelt door de talrijke stijve haartjes. De grote, dubbele bloempluimen, die wel 30 centimeter lang kunnen worden, beginnen al vanaf midden juli te bloeien en verkleuren naarmate de tijd verstrijkt naar roze. Plant �Snowflake’ het liefst in de volle zon in een rijke, vochtige bodem.
Hydrangea quercifolia ‘Tennessee Clone’ is een rijk bloeiende variëteit met kleine, witte schermbloemen. De hoogte van de plant is na tien jaar ongeveer 1½ meter. De bloemen verschijnen in juli en augustus. De plant is zeer winterhard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in