Kruipers en klimmers van Euonymus fortunei

0
618

Euonymus fortunei kan zowel liggend en kruipend en ook nog als muurbedekking worden gebruikt. Als bodembedekker kent deze laagblijvende struik geen begrenzing, hij groeit onbeperkt in de breedte uit. In hoogtegroei variëren de verschillende

Euonymus fortunei ‘Silver Queen’ is een bonte klimmer

variëteiten. De meeste variëteiten zijn zeer goed winterhard. Met hun bonte bladen en vrijwel altijd goede groei is deze Euonymus een prima bodembedekker voor een plaats in de zon, halfschaduw of schaduw. Hoe meer ze in de schaduw staan, des te meer groen is er aan het blad te zien. Euonymus fortunei is voor iedereen een probleemloos te gebruiken bodembedekkende struik of klimmer.

Euonymus fortunei groeit het beste op een goed doorlatende en humusrijke grond. De struik is afkomstig uit Japan en Korea en behoort tot de Celastraceae. De stengels liggen in het algemeen over de grond en maken wortels bij de knopen. Stengels met wortels kunnen worden afgeknipt en worden uitgeplant. Vanaf het begin van de zomer draagt de struik onopvallende, groenig witte bloemen aan de vertakte, niet klimmende stengels. Het blad varieert in afmetingen van twee tot zes centimeter lang en één tot vier centimeter breed. De middennerf in het blad is altijd goed zichtbaar.

 
Euonymus fortunei ‘Blondy’ Euonymus fortunei ‘Emerald ’n Gold’

Euonymus fortunei ‘Blondy’ heeft grote, blauwgroenige bladen met geelwitte vlekken in het midden. Dit struikje wordt uiteindelijk tot zestig centimeter hoog en één meter breed. De bladrand is licht gezaagd. Het is een prima bodembedekkende struik en goed winterhard. Ook goed te gebruiken in een bloembak.
Euonymus fortunei ‘Emerald ’n Gold’ wordt tot 30 centimeter hoog en 1 meter breed. Het is een bossig groeiend struikje, waarvan de bladen in de winter een roodachtige zweem krijgen. Het is een zeer winterhard struikje. Tijdens het groeiseizoen hebben de bladen een goudgele rand, die naar het midden uitvlekt. Plant deze variëteit op een onderlinge afstand van 50 tot 60 centimeter.

 
Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’ Euonymus fortunei ‘Gold Queen’

Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’ heeft een brede, opgaande groeiwijze, wordt één meter hoog en ten minste anderhalve meter breed. Het tamelijk grote blad is donkergroen met een zilverwitte rand. In de winter krijgt het struikje een rozige gloed. De struik kan liggend groeien, maar schuwt het niet om langs muren omhoog te klimmen.
Euonymus fortunei ‘Gold Queen’ heeft smal, lang blad met een goudgeel randje. De struik wordt tot anderhalve meter hoog en breed. In de winter komt over de bladen een licht paarsrode zweem. De struik is niet bijzonder winterhard.
Euonymus fortunei ‘Silver Queen’ wordt tot bijna twee meter hoog en heeft meer een opgaande struikvorm. Het is een uitstekende klimmer om een muur mee te bedekken. De bladen zijn mooi groen met veel wit langs de randen, dat vlekkerig overgaat naar het groen in het midden. De struik is redelijk winterhard.
Euonymus fortunei ‘Hort’s Blaze’ heeft grote bladen, die in de herfst opvallend bruinrood gekleurd zijn. Het is een zeer winterharde bodembedekkende struik met een een platte groeiwijze. De struik groeit tot een breedte van anderhalve meter uit.
Euonymus fortunei ‘Coloratus’ groeit met lange stengels met grote, groene bladen. Het is een prima bodembedekker voor een grote oppervlakte. ‘Coloratus’ wordt tot zeventig centimeter hoog en een meter breed. In herfst en winter zijn de bladen roodachtig gekleurd.

Plat laten uitgroeien

Alle variëteiten kunnen goed worden geknipt om de hoogte te begrenzen. Het heeft ook als voordeel, dat de struik zich goed uitbreidt in de breedte. Knippen kan in het najaar of aan het begin van het voorjaar worden uitgevoerd. De afgeknipte stengels kunnen onder een blad/bladpaar worden afgesneden en in de grond worden gestoken. Ze wortelen redelijk goed zonder verdere zorg. Het enige wat kan gebeuren is dat de bonte kleur minder sterk te voorschijn komt.

Nog meer kardinaalsmutsen

Een klerikale muts    De Japanse kardinaalsmuts

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in