De gewone klimop is een stevige groeier en geschikt om een bodem te bedekken, in bomen te groeien en om hagen en poorten mee te maken. Op het eerste gezicht denk je met een jasmijn te maken te hebben. Zo verging het mij bij een bezoek aan een arboretum. Het broze bruine hout, het blad en de bladstand zetten mij op het verkeerde spoor. In
Bloemen van Heptacodium staan in kransen, die heerlijk geuren. |
---|
zo’n geval is het maar goed dat de struik voorzien is van een etiket. De juiste naam is Heptacodium miconioides, wat bij mij ‘nogalwiedes’ als reactie opriep. Jammer genoeg is de struik maar beperkt te krijgen. Door de lange bloei in de nazomer verdient hij alle aandacht.
De bloemen zijn bijzonder
Heptacodium is inheems in China en behoort tot de familie van de kamperfoelieachtige (Caprifoliaceae). Bloemen van Heptacodium staan in de bladoksels van tegenovergestelde en geveerde bladparen. De kransen hebben vijf tot zes witte bloemen. Na de bloei verkleuren de kelkbladen paarsrood.
De kelkbladen van Heptacodium verkleuren naar paarsrood |
---|
De struik produceert telkens weer nieuwe, witte bloemen, zodat er op een gegeven moment zowel witte bloemen als paarsrode kelkbladen aan een en dezelfde struik te zien zijn. Het is een spectaculair gezicht en dat maakt de struik zo bijzonder.
Heptacodium bloeit vanaf augustus tot ver in oktober, een periode waarin weinig struiken nog bloeien. Na de bloei kunnen er zaden worden gevormd; dit is sterk afhankelijk van de temperatuur in het najaar.
Vormsnoei
De struik wordt uiteindelijk tot drieëneenhalve meter hoog. Het is een langzame groeier. Plant Heptacodium op een humusrijke grond in de zon. Een beetje schaduw kan door de struik worden verdragen. Twijgen van Heptacodium zijn lichtbruin en licht behaard. Oud hout heeft een afschilferende bast, net zoals van een jasmijn. Snoei de struik alleen wanneer de vorm correctie behoeft. Op jong hout bloeit de struik het beste.