Lithodora, een spichtige halfheester

0
705

Het geslacht Lithodora bestaat uit zeven soorten, die vrijwel allemaal in Europa, het noorden van Noord-Afrika en in Turkije groeien. Het geslacht behoort tot de familie van de ruwbladigen (Boraginaceae). Het zijn heesters of halfheesters. Lithodora diffusa is een halfheester.

Lithodora diffusa ‘Heavenly Blue’
groeit compact
Lithodora diffusa ‘Alba’,
een volkomen witte variëteit

De heester groeit langs randen van zeer kalkarme rotspartijen. In een (rots)tuin moet dit heestertje dan ook in bijna alkalische, goed water doorlatende grond worden geplant. De maximale hoogte is 10 tot 30 centimeter en het wordt meestal niet breder dan dertig centimeter.

De meeste Lithodora-soorten krijgen trechtervormige, diepblauwe bloemen met vijf kroonbladen. De bloemen verschijnen volop in juni en juli. Na de bloei moeten de stengels wat worden ingekort. Dit bevordert de vertakking en ook komen er dan meer bloemen in het volgende seizoen. Het heestertje heeft matgroene, harige bladen. Stekken kunnen in het voorjaar worden gemaakt van de topeinden van stengels van het voorgaande jaar. Plant de stekken op in zanderige grond.

Goede variëteiten

Lithodora diffusa ‘Alba’, bloem wit, goed vertakkend heestertje, rijkbloeiend.
Lithodora diffusa ‘Heavenly Blue’, diepblauwe bloem, compact groeiend heestertje.
Lithodora diffusa ‘Star’, tweekleurig, in hart stervormig diep paarsblauw, langs rand witte kleur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in