Nandina voor binnen en buiten

0
571

Nandina is een groenblijvende heester, die in China en Japan inheems is. De eerste indruk van Nandina is, dat het om een bamboe gaat. Het is echter een geslacht, dat tot de zuurbessenachtigen (Berberidaceae) behoort. Nandina houdt van warmte, is licht vorstgevoelig, maar kan zowel in de tuin als op het balkon en in een serre worden gehouden.

Bij Japanse tempels wordt Nandina veelvuldig in de tuin gebruikt. De Latijnse naam is afgeleid van de Japanse woord nanten. Van nature wordt de struikachtige plant tot honderdtachtig centimeter hoog. In een pot of kuip blijft ze beduidend lager. Aan de

Nandina domestica bloeit in de zomer met eindstandige pluimen

rechtopgaande stengels komen diepgroene, puntige bladen. Het is een sierlijke struik, die voor een oosterse sfeer kan zorgen. In de eerste helft van de zomer verschijnen lange pluimen met witte bloemen. De pluimen zijn tot wel dertig centimeter breed. Na de bloei verschijnen rode bessen aan de struik. In het voorjaar kunnen de zaden uit de bes worden gezaaid. Aan het einde van de zomer kan Nandina ook worden gestekt (stek met hieltje).

Bladen kleuren

Het aardige aan Nandina is, dat naast bloem en bes de bladen mooi kunnen verkleuren in de nazomer, herfst en winter. De elliptische bladen, die meestal dubbel geveerd langs de stengels staan, kunnen bij uitlopen rood van kleur zijn. In het najaar, wanneer de temperatuur lager wordt, verkleuren de in de zomer groene bladen naar geel, oranje of soms rood.

Verzorging

Nandina moet op een lichte plaats in de halfschaduw staan. Wie in de winter de struik buiten laat overwinteren, moet de struik beschermen tegen vorst. Het meest praktische is om Nandina in een grote pot met goede grond te houden, zodat voor het begin van de winter de struik binnen kan worden gehaald. Overwinteren bij een temperatuur van minimaal 4 °C. In de winter matig tot weinig water geven. Gedurende het groeiseizoen moet Nandina af en toe vloeibare mest krijgen. Soms kunnen plagen als schildluis en rode spint in de struik komen. Bespuit in dat geval met Promanal van Ecostyle. Wie geen bloem in de struik kan krijgen, heeft te maken met het feit dat Nandina tweehuizig is. Om bloemen te krijgen is een mannelijk en vrouwelijk exemplaar nodig. Nieuwere cultuurvariëteiten uit Nieuw-Zeeland hebben dit euvel niet, want zijn eenhuizig.

Snoeien

Nandina kan soms lange scheuten maken. In het voorjaar kunnen deze lange scheuten worden teruggesnoeid. Iele scheuten worden bij de basis weggeknipt. Dit stimuleert de aanmaak van stevige scheuten. Verjongen van de struik gebeurt door de oudste stengels bij de basis af te knippen. Nandina herstelt zich goed na verjonging. Verwijder uitgebloeide bloemen als u geen prijs stelt op bessen.

Variëteit Bladkleur Bijzonderheden
‘Compacta’ Roze of rode bladen in winter. Tot ca 50 cm hoog.
‘Firepower’ Roze of rode bladen in winter. Wordt tot ca 50 cm hoog.
‘Harbor Dwarf’ Roodachtig gekleurde bladen in najaar. Wordt tot ca 60 cm hoog. Breidt zich met wortelstokken uit. Kan als bodembedekker worden gebruikt.
‘Nana’ Rood of donkerrood gekleurde bladen in najaar en winter. Tot ca 50 cm hoog.
‘Nana Purpurea’ Paarsachtige bladen in de zomer. Wordt tot ca 50 cm hoog.
‘Richmond’ Roze of rode bladen in herfst en winter. Wordt tot ca 65 cm hoog. Is eenhuizig. Geeft veel bessen.
‘Umpqua Chief’ Fraaie rode bladen in winter Wordt tot ca 175 cm hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in