De oleander is een insectenkiller

0
500

Oleander is eigenlijk de soortnaam van het geslacht Nerium. Oleander is de samentrekking van het woord olijf (olea) en manlijk, krachtig (andreios). De officiële naam is dus Nerium oleander. De plant is familie van de maagdenpalmen (Apogynaceae). Insecten moeten veel moeite doen om de nectar van deze plant uit te zuigen. Sommige zwakke insecten overleven dit niet.
De meeldraden van de oleander groeien over de stempel. Alleen insecten met een lange tong kunnen de honing bereiken.

De bloemen van een oleander zijn in knoptoestand opgerold

Terugtrekken van de tong moet door het insect met een flinke ruk gebeuren. Sommige insecten lukt dit niet; zij sterven de dood. Wie het wel lukt, wordt beloond met een flinke hoeveelheid stuifmeel.

Vijfslippig

De oleander is inheems in de landen rond de Middellandse Zee. De struiken groeien vooral in de buurt van water. In ons land zijn het vooral gekweekte vormen met soms andere kleuren dan de van nature roze kleur van de bloemen.
Een oleander heeft leerachtig, donkergroen, lancetvormig blad. Wat het meeste opvalt aan de plant, zijn ongetwijfeld de vijfslippige bloemen, die op lange stelen staan. Er zijn soorten met roze, rozerode, rode, witte en geelachtige bloemen, zowel enkel- als dubbelbloemig. De plant is een typische kuipplant, geschikt als solitair op terras of balkon. Een oleander bloeit lang: vanaf het begin van de zomer tot laat in het najaar. Het besproeien van bladeren en knoppen is wil nog wel eens helpen om de plant in bloei te krijgen.
In gebieden rond de Middellandse Zee bereiken struiken wel een hoogte van vier tot vijf meter. Groeien ze in een kuip, dan mag je blij zijn als ze twee meter hoog worden.

Alle delen zijn giftig!
Eten van zaden en bloemen kan dodelijk zijn. Zelfs als er gesnoeid wordt, kun je het beste plastichandschoenen dragen. Maak het gereedschap na gebruik goed schoon met zeep en water.

Verzorging

Een oleander kan in de zomer buiten staan. Een plaats in de volle zon zorgt voor veel bloemen. Als het mogelijk is, zet de plant dan in de buurt van een vijver vanwege de hoge luchtvochtigheid. Wordt de plant op een terras

in de volle zon gezet, dan wordt het blad vaak vaalgroen tot gelig als een gevolg van een te lage luchtvochtigheid.
Aan het einde van de herfst moet de plant binnen op een koele plaats worden gezet. De temperatuur mag binnen nooit lager worden dan 5 tot 10 °Celcius. De wat oudere en grote planten verdragen een korte tijd wel een paar graden vorst. In de winter weinig water geven, in ieder geval veel minder dan in de zomer. In die periode ook geen vloeibare mest toedienen.
Jonge planten moeten ieder jaar worden verpot. Bij oudere exemplaren, die in een kuip staan, hoeft alleen de bovenste laag grond worden ververst. Een voedzaam, kleihoudend grondmengsel komt de groei ten goede en zal de bloeikans vergroten. De plant houdt niet van zure grond.

Snoeien is niet nodig. Hooguit als het echt een te grote struik wordt of als er vertakkingen moeten ontstaan. Snoei een oleander altijd ‘boven’ een oogpaar af. De afgesnoeide delen kunnen worden gestekt. De beste tijd om te stekken is in het voorjaar. Zorg dat de stek met een scherp mes onder een oogpaar wordt afgesneden. Bepoeder de stek met groeistof/bewortelingsgroeistof. Steek de stek in scherp zand, waaraan weinig potgrond is toegevoegd. Hoe warmer de grond, waarin stekken staan, des te beter wortelt de oleander. Na beworteling de stek oppotten in voedzame, kleihoudende potgrond. Ook wortelen ze heel makelijk in water. Zodra er volop wortels aan zitten kunnen ze in een ruime pot worden opgepot met bovengenoemd grondmengsel.

Ziekte

Een oleander kan worden aangetast door luis, schildluis en rode spint. Schildluis kan worden verwijderd door het insect met een mesje of met uw nagels eraf te krabben. In het uiterste geval kan er worden gespoten met Promanal, AA Fleur of Brimex-insectenspray voor planten. Deze middelen helpen ook tegen rode spint. Verdelg bladluis met een mengsel van zeepsop en spiritus of Spruzit. Als de plant buiten staat, worden de luizen opgegeten door lieveheersbeestjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here