‘Iemand om z’n mooie ogen geloven’; de hemelsblauwe bloemen van Plumbago symboliseren mannentrouw. Enfin, u weet zelf het beste hoe het gesteld is met die mannentrouw. Net of blauwe ogen daarvoor garant staan. Trouw is Plumbago zeker. De klimplant bloeit vanaf de vroege lente tot in de late herfst.
Mannentrouw bloeit heel lang met hemelsblauwe bloemen |
---|
Een prima klimmer, voor wie een kas heeft of in de zomer over ruimte beschikt op het balkon.
Plumbago auriculata, mannentrouw, is er maar één van de vele soorten, die het geslacht rijk is. Er zijn éénjarigen, vaste planten en klimplanten met de naam Plumbago. Alle behoren tot de familie van de strandkruiden (Plumbaginaceae). De toevoeging auriculata slaat op het uiterlijk van een afzonderlijk bloemblaadje. Het heeft de vorm van een oor. Mannentrouw kan drieëneenhalve meter hoog worden. Het is een groenblijvende klimplant, die moet worden geleid en gesteund. Van oorsprong komt de plant uit Zuid-Afrika. Daar groeit de plant in een gematigd warm tot tropisch klimaat en is het meer een kruipende klimmer. Bij ons kan de plant in een koele kas, in een kuip of in de tuin worden geplant.
Plumbago heeft bleekgroene, langwerpige bladen, die verspreid langs de stengels staan en vijf centimeter lang zijn. Bloemen komen vooral aan de uiteinden van de sierlijk gebogen stengels. De bloemen hebben vijf kroonbladen, die aan de basis zijn vergroeid tot een slanke buis. De bloemen lijken op die van een Phlox.
Plumbago verlangt een goed doorlatende, zandige grond met weinig humeus. Gedurende het bloeiseizoen moet regelmatig vloeibare kamerplantenmest met het gietwater worden gegeven. Permanent moet de grond vochtig worden gehouden. Aan het einde van de herfst wordt het watergeven teruggebracht tot één keer in de 3 tot 4 weken.
Plumbago wordt in een kuip meestal niet hoger dan 1 tot 1½ meter. In de tuin geplant haalt de plant gemakkelijk de maximale hoogte van drie tot vier meter. Plant de klimplant op een zonnige standplaats met wat halfschaduw aan de voet.
Bloemstengels na de bloei direct insnoeien. De stengels inkorten tot ca vijfentwintig centimeter lengte. Er zullen direct weer nieuwe stengels met bloemen worden gevormd. In de late winter worden oude stengels verwijderd en wordt de struik gefatsoeneerd.
Plumbago kan worden vermenigvuldigd door topstek te nemen. In het najaar kan half verhoute stek worden gesneden. Plant de stekken op in pot en plaats een plastic zak over stek en pot. Lucht de stekken iedere dag. Bij een temperatuur tussen 16° – 21° Celcius verloopt de beworteling snel.
Naast de hemelsblauwe Plumbago auriculata is er een witte variëteit: Plumbago auriculata ‘Alba’ en een variëteit met dieper blauwe bloemen: Plumbago auriculata ‘Royal Cape’. Plumbago indica komt uit India en is in alles kleiner. De bloemen zijn echter betoverend mooi en intens roze. Het is een uitstekende potplant of geschikt voor een matig warme kas.