Poncirus

0
552

Poncirus heeft het hier nooit gemaakt. ’t Is een nogal onbekende in tuinen en parken. Wie graag een citrusachtige in z’n tuin of op het balkon wil hebben, maar opziet tegen het naar binnen slepen van een kuip met daarin een

De bloemen van Poncirus trifoliata zijn bijna open

sinaasappel, citroen of wat dies meer zij, kan eens op zoek gaan naar Poncirus. Het is een volkomen winterharde struik tot kleine boom en de vruchten lijken zeker op kleine sinaasappels of citroenen.

Poncirus trifoliata bloeit in april – mei met grote, witte bloemen. De bloemen zijn alleenstaand en staan verspreid over de struik. De knop is bolrond van vorm. Na de bloei vormen zich kleine op citroenen of sinaasappels gelijkende vruchten, eerst groen en later geel. De vruchten zijn echter niet eetbaar. Poncirus is nauw verwant aan Citrus. De struik behoort tot de familie van de ruitachtigen (Rutaceae).

Van nature groeit Poncirus in China, Korea en Japan. De struik is in ons land door von Siebold in ca 1844 ingevoerd. In oude stadsparken werden struiken nog wel eens als curiosa aangeplant. De sterke bloemgeur is aangenaam, de vruchten zijn leuk om te zien en de stengels zijn een bijzonderheid. Tegenwoordig zijn er maar weinig kwekerijen waar de struik te koop is. De struik kan gebruikt worden als welhaast ondoordringbare haag. Het is helaas een langzame groeier en met de haast die we tegenwoordig hebben, valt de keuze zeker niet op deze bijzonderheid. Zoals de tweede naam aangeeft, heeft de struik drietallig blad. De stenghels zijn kantig tot afgeplat en het hele jaar door van jongsaf aan olijfkleurig groen. De struik wordt nog steeds als onderstam voor diverse citrusachtigen gebruikt.

 
Akelig lange doorns Vruchten

De struik kan een hoogte bereiken van om en na bij twee meter en wordt zeker zo breed. Omdat de groei uiterst langzaam verloopt, kan de struik ook heel goed een aantal jaren in een kuip of grote pot worden gehouden. Plant Poncirus in goed doorlatende, humusrijke grond. Tijdens het groeiseizoen moet geregeld water worden gegeven. Eens per drie weken aan het gietwater vloeibare plantenmest toevoegen. Geef de struik beschutting tegen schrale wind, vooral in de winter. Wie aan Poncirus denkt te moeten snoeien, doet dat aan het begin van de zomer. Voor een boomvormige Poncirus is het noodzakelijk van het begin af aan één goede scheut te selecteren. De overige scheuten worden volledig weg gesnoeid. De zijscheuten laag aan de harttak in het begin halveren en de bovenste scheuten laten groeien. Deze cyclus in de snoeiwijze net zo lang aanhouden tot een aanvaardbare hoogte van de harttak is bereikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in