Vijveren het hele jaar door: augustus (en september)

0
333

Gemiddelde temperatuur 17,2 °C
Maximumtemperatuur 22,3 °C
Minimumtemperatuur 12 °C
Neerslag 58 mm
Neerslagduur 31 uur

Vaak is het overdag nog heerlijk van temperatuur, terwijl het ’s nachts al koud kan zijn. Bij regelmatige meting blijkt de watertemperatuur te dalen. Vooral de koi zijn op hun mooist.
Aan de natuurlijke vijver hebt u nu niet zo heel veel werk. Dode bladeren weghalen (hiermee zet u de eerste stap in het voorkomen van algenbloei in het jaar erna), draadalgen verwijderen en verder lekker genieten. Ditzelfde geldt eigenlijk ook voor de natuurlijke visvijver. De vissen doen zich te goed aan de vele insecten, die in en boven het water krioelen. De planten rijpen af, bereiden zich voor op de komende winter. Bij de koi/visvijver valt wat meer te doen.
U moet de vissen gaan voorbereiden op de komende winter. Dat doet u allereerst door langzamerhand over te stappen op voer bereid op basis van wheatgerm. Dit licht verteerbare visvoeder brengt de karper in optimale conditie en kan ook langer door worden gevoerd. Wanneer u steuren verzorgt, is het raadzaam om zinkend voer te gaan geven. De steur zal dan niet meer aan de oppervlakte komen om te foerageren. Menige steur heeft namelijk het leven gelaten, doordat hij later al zoekend aan het wateroppervlak in het ijs terechtkwam. Controleer de vissen nu op eventuele parasieten of andere aandoeningen. Nu kunt u nog behandelen. Als de watertemperatuur onder de 10 graden komt, werken de meeste medicijnen niet meer.
Een vaste datum voor het ‘winterklaar maken’ van de vissen is niet te geven. Na een warme augustusmaand kan dat wachten. Is augustus qua omstandigheden een ‘vroege herfstmaand’ geweest met een naar 12 à 13 graden gedaalde watertemperatuur, dan moet u wèl maatregelen nemen.
Een tijdelijk stijgen van de watertemperatuur geeft aanzienlijk minder problemen dan een tijdelijk sterk dalen tijdens een voorjaarsdip.

Vijverstart

Als u met een vijver wilt beginnen, dan kunt u in augustus/september uitstekend plannen maken. Het is dan wat rustiger bij de vijverspecialist. Daar zullen ze dus tijd hebben om met u mee te denken.
Voordat u aan een vijver begint, is het wel noodzakelijk te kiezen wat voor soort vijver u wilt. Koi vernietigen bijvoorbeeld de planten in de natuurlijke vijver en zijn daar dus ongewenst, terwijl voor planten in de koivijver speciale maatregelen moeten worden genomen. Dus wilt u een koivijver, een natuurlijke vissenvijver of een natuurlijke vijver? Het antwoord daarop is de eerste stap naar een goede waterpartij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in