Araucaria, slangeden

0
413

De slangeden heeft iets statigs en onwerkelijks. Het ongenaakbare

Naalden van Araucaria
Araucaria heeft schubvormige naalden

zit hem in de stijve, slangachtige takken, die je maar beter niet kunt aanraken. De slangeden was in de 19de eeuw een echte modeboom. Hij paste precies bij de modeverstijving, die ook te zien was in de kostuums van die tijd. De slangeden komt weer terug. Is het een statusboom aan het worden?

Araucaria araucana wordt ook wel slangeden of apeboom genoemd. Het geslacht behoort tot de Araucariaceae, een ondergeslacht van de coniferen (Pinopsida). De zaden van de boom verschijnen in tamelijk afgeplatte, ronde kegels. Het geslacht is gerangschikt onder de naaktzadigen (Gymnospermae). De meeste soorten groeien in Nieuw-Caledonië. Van nature komt de boom ook voor in Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Guinea en op Norfolk Island. In totaal zijn er zo’n negentien soorten van Araucaria bekend. Araucaria araucana komt in Nederland het meeste voor.

Bloeiwijze van Araucaria   Araucaria bidwillii
Bloeiwijze van Araucaria A. bidwillii komt uit Australië

Araucaria kan tot vijfentwintig meter hoog worden. De breedte is dan ongeveer vier tot vijf meter. De takinplant van de boom is mooi en regelmatig langs de kaarsrechte stam. Oudere takken hangen naar beneden, terwijl de takken in de kroon schuin omhoog staan. De naalden hebben een schubvorm. Ze zijn stijf, grijsgroen tot donkergroen en hebben een buitengewoon scherpe punt. De leerachtige naalden overlappen elkaar grotendeels en staan in kransen rondom de tak. De boom verlangt een koel klimaat met liefst nevelige zomers. De boom is volkomen winterhard. Geef Araucaria de ruimte om te groeien. Dan ontstaat een mooi regelmatig gevormde boom met takken naar alle kanten.
Araucaria bidwillii komt van oorsprong uit Australië.

A. araucana is in volwassen stadium haast te groot voor in de voortuin

Deze boom kan tot vijfendertig meter hoog worden. Aan de bomen kunnen grote en zware kegels groeien, die tot acht kilo zwaar kunnen zijn. Het beste groeit deze boom in warme klimaten, maar kan zich ook aanpassen aan koelere klimaten.

Een slangeboom groeit in principe op alle gronden, mits het een goed doorlatende en diep vochtige bodem is. Plant de boom op een zonrijke plaats. In gunstige omstandigheden groeit hij snel, maar meestal duurt het jaren, voordat het een behoorlijke boom is. Op oudere leeftijd ontstaan hoog in de kroon afgeplat ronde, tot vijftien centimeter lange kegels. Manlijke en vrouwelijke kegels staan in dezelfde boom (eenhuizig). De vrouwelijke ronde en borstelige kegels staan uitsluitend in de top van de kroon. In het voorjaar kunnen zaden worden uitgezaaid.
Araucaria kan worden gesnoeid, maar meestal worden ze er niet bepaald mooier van. Laat ze dus uitgroeien en kies bij aanplanten van de boom al een plaats, waar hij zich vrij en ongesnoeid kan ontwikkelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in