Ficus macrophylla, vijgenboom

0
733

Het geslacht Ficus bestaat uit bijna duizend soorten en telt vele variëteiten. Sommige daarvan kennen wij als kamerplant, maar meer nog zijn daar grote bomen onder. In landen met een warm klimaat of een lange zomer wordt Ficus dan ook

Ficus macrophylla geeft
een aangename schaduw

als straat- of parkboom gebruikt. Ficus macrophylla kan een boom worden tot veertig meter hoog.

Ficus macrophylla of vijgenboom behoort tot de familie van de moerbeiachtigen (Moraceae). Het geslacht heeft een groot verspreidingsgebied. In tropische en subtropische gebieden is het geslacht inheems. De meeste soorten groeien in de grond, andere daarentegen op een gastheer (saprofytisch). De bomen zijn liefhebbers van volle zon, de klimmende soorten groeien in het algemeen in de schaduw of halfschaduw. Binnen het geslacht zijn er die bladhoudend zijn, maar er zijn ook bladverliezende soorten. De boom heeft grote, elliptisch, leerachtige, donkergroene bladeren en produceert (nauwelijks) eetbare vruchten gelijkend op de bekende Ficus carica. Ficus macrophylla bloeit met een onopvallende kleine bloem. Verspreiding van de zaden gebeurt door vogels en vleermuizen.

De stam van een volgroeide Ficus macrophylla met steunlijsten in het Spaanse Sevilla

Ficus macrophylla komt in groten getale van nature voor in regenwouden langs de oostkust van Australië. Het is een boom met een zeer brede, bolvormige kroon. Een kroon kan wel een doorsnede van dertig tot vijftig meter halen. Aleen in situaties met veel ruimte is de boom geschikt om in een stad of park te gebruiken. De bladen zijn donkergroen, terwijl de onderkant oranjebruin is. Het is een dicht bebladerde boom, die daarom vooral als schaduw brengende boom wordt toegepast. De stam is karakteristiek: kleikleurige, grillig en dik. Op oudere leeftijd vormt de boom dikwijls plankachtige steunwortels. Waarom de boom nu ook weer niet zo geliefd is in de stad. Je kunt in de schemer behoorlijk over het oppervlakkige wortelgestel struikelen.
Ficus macrophylla is niet geschikt voor het Nederlandse klimaat vanwege de gevoeligheid voor vorst. In landen langs de Middellandse Zee is de boom wel te zien. Deze Ficus groeit op een humusrijke vochtige grond, die goed water doorlatend moet zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in