Het geslacht Ficus telt honderden soorten. Ficus elastica is bij ons een welbekende kamerplant, hoewel modegrillen de aan- of afwezigheid in huiskamers doet verschillen. De Nederlandse naam rubberboom wekt verwarring omdat van deze ficussoort geen rubber wordt gewonnen.
Vrucht |
---|
In delen van tropisch Azië is de echte rubberboom (Hevea brasiliensis) op grote schaal in cultuur gebracht op rubberplantages. Daar wordt het sap of latex verkregen door schuine inkepingen in de bast te maken, maar dan nog is er geen sprake van rubber zoals wij dat kennen. De vloeibare latex moet eerst coaguleren en worden gedroogd. Dit kleverige materiaal is van zichzelf niet elastisch. Dat gebeurt pas als de latex samen met zwavel wordt verhit. Dit proces wordt ook wel vulkaniseren genoemd. Omdat het vulkaniseerproces van natuurlijk rubber lang duurt en bovendien kostbaar is, wordt voornamelijk synthetische rubber vervaardigd. De witte vloeistof die bij verwonding van Ficus elastica vrijkomt, is ook een kleverige latex of melksap, maar heeft geen commerciële betekenis.
Ficus elastica kan in zijn natuurlijke omgeving tot ruim 30 meter hoog worden. Bij ons moet deze ficus al bij ruim 2½ meter hoogte het hoofd buigen. Wie wel eens een botanische tuin bezoekt, kan zich vergapen aan de soms reusachtige afmetingen, die een ficus daar wel kan krijgen. Jammer is, dat een ficus gedurende een aantal maanden niet ’s in de zomer in de tuin wordt gehouden. Graaf de ficus met pot en al in de grond. Dat moet dan wel gebeuren op een plaats in de halfschaduw of het liefste een plaats met zon in de morgen of de namiddag. Ze groeien uitstekend als ze buiten mogen staan. Een ficus verlangt een voedzame, humeuze grond, waar het gietwater snel doorheen kan lopen. Stof of sproei de bladen geregeld af. Ook zijn er handige spuitflacons om het blad mooi te laten glimmen.
Van Ficus elastica zijn er inmiddels talrijke variëteiten op de markt: witbontbladige en ook bronsbontbladige. Als Ficus elastica als boom is uitgegroeid, heeft hij een enorme hoeveelheid luchtwortels, die her en der uit de boom bungelen, en ook steunlijsten langs de stam, zoals dat het geval is met Ficus macrophylla.