Een schoonheid in de stad: Jacaranda

0
489

Alleen de naam al, Jacaranda, heeft iets koninklijks. Deze sierlijke boom voor gebieden die vorstvrij zijn, groeit van nature in Brazilië, Paraquay, Argentinië en andere landen van tropisch en subtropisch Zuid-Amerika. Als park- en straatboom komt deze fraai bloeiende boom meer en meer voor in landen langs de Middellandse Zee. Als u een warme kas hebt, kunt u aan deze fraaie boom veel plezier beleven.

Jacaranda behoort tot de familie van de Bignoniaceae.

Jacaranda mimosifolia  bloeit met diep blauwpaarse bloemen

De boom wordt aangeplant vanwege de schitterend samengestelde en dubbelgeveerde, op een varenblad lijkende bladen en niet in de laatste plaats vanwege de klokvormige bloemen in de kleuren paars, mauveblauw en wit. De bloemen staan in forse pluimvormige bundels, die fraai afsteken tegen het zachte groen en de fijne textuur van de bladen. Jacaranda levert ook hout voor o.a de meubelindustrie: palissanderhout. Een volwassen boom heeft een breed piramidale kroon. De boom kan tot vijftien meter hoog en twintig meter breed worden. Van de ongeveer vijftig soorten wordt Jacaranda mimosifolia het meeste aangeplant.

Jacaranda kan in een kuip groeien. Het is een oppervlakkig wortelende boom. Langs straten kan dit een probleem opleveren door het omhoogdrukken van de verharding. Geef de boom een voedselhoudende, humeuze en goed doorlatende grond. De boom groeit in de volle zon. Regelmatig water geven is nodig. Snoei de boom niet. Door snoeien ontstaan verticaal groeiende scheuten. Die ontsieren de vorm (habitus) van de boom. In de kroon staan de takken schuin omhoog. De eindstandige bloeiwijze ontstaat met name op het jonge uiteinde van de tak(ken). Afhankelijk van de temperatuur laat de boom in de winter of aan het begin van het voorjaar zijn bladen vallen. Bloei: september tot en met februari.

Jonge vrucht en… …rijpe vrucht van Jacaranda

Na de bloei verschijen er afgeplatte peulen. Zaden kunnen in het voorjaar onder glas tot kiemen worden gebracht. Stekken kan in de zomer. De stekken moeten ook onder glas bewortelen. Jacaranda filicifolia is een witbloeiende soort, maar qua habitus minder fraai dan Jacaranda mimosifolia.
Jacaranda is een van de fraaist bloeiende bomen, die er op aarde zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in