April is de bloesemmaand van het jaar. Appels en peren en alle daarvan afgeleide siervormen bloeien dat het een lust voor het oog is. Uiteindelijk dwarrelt al dat moois weer van de bomen, een tapijt van witte of gekleurde lovers achterlatend. Misschien werpt u wel eens een blik op al dat schoons en vraagt u zich stilletjes af of zo’n schouwspel ook in uw tuin te realiseren valt. Een gemeende raad: plant eens de sierappel Malus ‘Liset’.
Ik ga geen appels met peren vergelijken, maar wanneer alle sierappels op een rij
Malus ‘Liset’ is een van de best bloeiende sierappels |
---|
worden gezet, steekt Malus ‘Liset’ met kop en schouders boven andere sierappels uit. Nu is het natuurlijk zo, dat de smaak van de één niet de smaak van de ander hoeft te zijn. Het is dus vooral mijn smaak. Iets wat bloeit, koop je vooral, omdat de kleur je aanstaat of om wat voor andere duidelijke of minder duidelijke reden dan ook. Zeker is dat Malus ‘Liset’ grote, goed zichtbare bloemen en misschien wel de grootste bloemen heeft. Iets, wat je niet van alle sierappels kunt zeggen.
Malus ‘Liset’ bloeit in de maand april met lilarode bloemen in flinke trossen. De bloem is enkelvoudig. Tijdens de bloei is de boom overdekt met bloemen, die prachtig afsteken tegen het fris donkergroene of purperrode, pas uitgelopen blad. Bij uitlopen is het blad eerst purperrood en wordt later groen. Het blad blijft tot laat in de herfst aan de boom, niet nadat het de koele herfst heeft ondergaan en naar schitterend oranjerode tinten is verkleurd. Daarvoor hebben zich na de bloei purperrode mini-appeltjes gevormd, die weliswaar te zuur zijn om je tanden in te zetten, maar lange tijd een feestelijk accent aan de boom geven.
Malus ‘Liset’ is vooral een gezond blijvende boom, die geen last heeft van allerlei kwaaltjes, waaraan appelbomen dikwijls lijden. De boom is perfect geschikt voor een middelgrote (voor)tuin en wordt tot zes meter hoog en ongeveer even breed. De kroon is dicht en wat je noemt breed ellipsvormig. Deze sierappel kan gebruikt worden op alle goed water doorlatende gronden, liefst humeus van samenstelling.
Snoeien aan deze sierappel kan beter achterwege worden gelaten. De kroon is fraai van zichzelf en regulatie daarvan is zelden nodig. Snoeien leidt al gauw tot het uit balans raken van de kroon. Doe mij dus maar een Malus ‘Liset’.