Lelietje-van-dalen voor liefde en vriendschap

0
594

Bloemen van het lelietje-van-dalen worden gebruikt in bruidsboeketten of een Biedermeier. In tal van parfums en eau-de-toilettes is de specifieke zoete geur verwerkt. Een veldje ervan in de tuin geeft een al even opvallende geur.

Lelietje-van-dalen bloeit met wasachtige klokjes

In zon of halfschaduw groeit de plant op bijna alle gronden. Het is een ideale bodembedekkende plant onder struiken. Ook andere vaste planten, bolgewassen en struiken kunnen ermee worden gecombineerd. In Parijs is 1 mei de dag van het lelietje-van-dalen.

Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) komt verwilderd voor in bossen, duinvalleien, op buitenplaatsen, states en borgen. Er zijn ook gekweekte vormen van: o.a ‘Fortin’s Giant’, ‘Prolificans’, ‘Albostriata’ en de roze bloeiende Convallaria rosea. In mei – juni bloeit de plant met de bekende bolvormige klokjes, die wat lijken op kroontjes. De tweede naam van lelietje-van-dalen majalis betekent letterlijk van de maand mei. Wie bloemen lang op vaas wil houden, moet geregeld het water verversen en daaraan chrysal toevoegen.

Wortelstok

In dezelfde periode dat lelietje-van-dalen bloeit, bloeit dalkruid (Majanthemum bifolium) op vochtige zandgrond en in de duinen. Beide geslachten zijn uit de familie van de lelieachtigen (Liliaceae). Zijn de bloemen van lelietje-van-dalen bolrond, die van dalkruid zijn puntige, witte sterretjes. De bloemen van beide geslachten hebben een trosvorm en verbreiden zich met uitlopers van wortelstokken. Uit de dikke knoppen op de wortelstok (neuzen) komen de bladeren. Bij dalkruid meestal maar één tot twee bladeren, bij lelietje-van-dalen meer. De plant wordt twintig centimeter hoog en bedekt een breedte van vijftien tot vijfenveertig centimeter in het vierkant. Uitbreiden van het territorium van lelietje-van-dalen gaat eindeloos door. Door de meest harde grondsoorten, klei of leem, banen de wortelstokken zich een weg om een plaats te veroveren. Lelietje-van dalen is daarom moeilijk binnen de perken te houden. Hoewel de plant het beste groeit op humusrijke grond, zijn andere grondsoorten ook goed te gebruiken.

Blad van Convallaria majalis Blad van Majanthemum bifolium
Blad van lelietje-van-dalen is
langwerpig breed…
…dat van dalkruid is eivormig rond

Combinaties met andere planten

Lelietje-van-dalen laat zich combineren met o.a. Hosta, Polygonatum, Heuchera, narcis, sneeuwroem (Chionodoxa), Camassia, Iris reticulata, hondstand (Erythronium), Fritillaria persica, Fritillaria pontica, Kaukasische vergeet-mij-niet, salomonszegel, schoenlappersplant en Tiarella. Allerlei struiken, die voldoende licht doorlaten, zijn geschikt om tussen het lelietje-van-dalen te worden geplant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in