Klimhortensia

0
575

Het houden van planten aan de noord- of oostzijde van de tuin wordt dikwijls als een probleem gezien. Toch zal in de meeste tuinen ook aan deze zijde wel wat zonlicht schijnen.

Bloem van klimhortensia
Klimhortensia bloeit met grote, schermvormige bloemen

Wie dan ook nog een muur gericht op het noorden heeft, vraagt zich dan af hoe die op een mooie manier is te bedekken. Klimhortensia is zo’n struik die al te fel zonlicht schuwt.

De klimhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) is inheems in delen van Japan en Noordoost-Azië. Daar groeit de klimhortensia in bomen en over rotsen. De klimhortensia behoort tot de familie van de Hydrangeaceae. Een klimhortensia heeft groot, min of meer ovaal blad dat langs de randen getand is. In de zomer is deze klimplant getooid met grote schermen witte bloemen. De witte bloemen langs de randen springen het meest in het oog. Ze zijn steriel en bedoeld om insecten aan te lokken. In het centrum staan meer groen getinte bloemen, die vruchtbaar zijn.

Een klimhortensia groeit graag langs een beschaduwde muur

Deze opbouw van fertiele en steriele bloemen wordt ook wel ‘lacecap’ genoemd.

Een klimhortensia stelt geen buitengewone eisen aan de samenstelling van de grond. Op alle gronden, mits niet te zwaar, groeit hij prima. Na het planten duurt het geruime tijd voor een klimhortensia zijn weg naar boven vindt, maar als hij eenmaal groeit, kan een hoogte van maximaal twintig meter worden bereikt. Naast hoogtegroei groeit deze hortensia ook flink in de breedte. Een klimhortensia kan in het begin het beste worden geleid: spreid de scheuten over de te bedekken muur en zet ze aan de muur vast. Later hoeft er niet meer te worden geleid, een klimhortensia is zelfhechtend.

De klimhortensia is zelfhechtend

De aanhechting met hechtwortels zal uw muur echter niet kapotmaken.

In Scandinavische landen wordt de klimhortensia ook wel als bodembedekkende plant gebruikt. In de plaats van klimop is een klimhortensia wel zo fraai. Let er wel op, dat dit alleen op plaatsen in halfschaduw of schaduw verantwoord is.

Een klimhortensia mag dan wel flink hoog en breed uitgroeien, de totale omvang is gemakkelijk in de hand te houden. Breedte of hoogte kunnen door middel van snoeien, in de zomer na de bloei of in de winter, worden aangepast aan de omstandigheid waarin een klimhortensia groeit. Wegknippen van uitgebloeide bloemschermen direct na de bloei is niet nodig. Juist in de winter zijn de dan bruin geworden schermen decoratief, vooral als er een laagje sneeuw over ligt of de schermen berijpt zijn. In het voorjaar kunnen de oude schermen alsnog worden verwijderd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in