Een Abutilon in de kuip

0
1424

Er zijn meer dan honderd soorten en wel honderdvijftig variëteiten van Abutilon. Wie daarin nog de weg weet, weet ik niet. Op een Abutilon-tentoonstelling zie je de ene na de andere struik met prachtig gekleurde bloemen of verschillende vormen van de bloem.

Abutilon pictum ‘Thompsonii’

Abutilon is een tijdje uit de gratie geweest. Door narigheid als het laten vallen van bloem en blad of dierlijke aantastingen gaven velen de moed op. Wie eenmaal de schoonheid van Abutilon heeft ontdekt, kan er verslingerd aan raken en een verwoed verzamelaar worden.

Abutilon komt uit Zuid-Amerika. In landen als Chili, Uruguay en Brazilië is de struik inheems. Hij behoort tot de grote familie van de kaarsjeskruidachtigen (Malvaceae). Tot deze familie behoren o.a. ook Hibiscus, Lavatera, de stokroos en katoen (Gossypium). Abutilon is vooral geschikt als serreplant, voor een plaats op het balkon en terras en in mindere mate voor een plaats in de border.

Abutilon produceert nogal lichte, dunne twijgen, waardoor de plant een meestal overhangende vorm heeft.

Abutilon x hybridum

Van enkele soorten hangt de bloem met z’n vijf kelkbladen naar beneden. De kelkbladen hebben de vorm van een bol. Deze soorten worden voornamelijk door kolibries bestoven. Andere soorten daarentegen hebben een bloem, die wijd openstaat. Deze bloemvorm doet denken aan die van Hibiscus. De soorten uit Uruguay en Brazilië behouden hun blad en zijn groenblijvend. De soorten uit koele delen van Chili zijn overwegend bladverliezend. Abutilon is er in vele kleuren: rood, oranje, geel, wit, mauve, scharlakenrood, mauvepaars. Er zijn er ook met goudkleurig of wit gespikkelde bladen.

Verzorging

Abutilon groeit en bloeit graag op een tegen de wind beschutte, warme plaats. Zet de plant niet in de volle zon; getemperd zonlicht is het beste. Een struik, die in de volle zon staat, laat het blad krullen en verliest dat blad uiteindelijk. Abutilon groeit ook graag in een hanging basket. De bloemen en de vorm van de struik komen dan in het bijzonder in beeld. Voorzie de struik zeer regelmatig van water en eens in de twee weken van vloeibaar plantenvoedsel voor bloeiende planten. Zet Abutilon pas buiten als er absoluut geen vorst meer komt. Door een te lage temperatuur stagneert de groei. Overwinter de struik bij een minimale temperatuur van tussen de 6 – 12 °C.

Plagen

Wie Abutilon in de tuin zet en denkt dat zonder omkijken het wel goed gaat met de struik kan bedrogen uitkomen.

 
Abutilon megapotamicum

In dat geval kunnen er bladen afvallen, maar dat is niet erg. Overwinteren bij een hogere temperatuur van tussen de 18 – 20 °C. zorgt voor een continue bloei, die echter wat minder is als in het bloeiseizoen. In het laatste geval blijven de bladen ook aan de struik.

De struik wordt graag bezocht door rupsen, bladluis en aardvlooien. Zet de struik daarom niet in de volle grond of border. Spint en witte vlieg kunnen ook onaangename gasten zijn. Bespuit de plant in dat geval met respectievelijk Promanal en Spruzit (Ecostyle) of gebruik een insectenpin (Provado Insectenpin van Bayer).

Snoeien

Abutilon x hybridum en Abutilon megapotamicum en hun variëteiten worden van begin tot midden voorjaar gesnoeid. De struik bloeit namelijk op hout van het lopende jaar. De struik reageert goed op snoeien.

Abutilon vitifolium ‘Album’

Verwijder altijd uitgebloeide bloemen.
Abutilon x hybridum: kort alle zijscheuten in tot circa tien centimeter. Een struik met alleen één hoofdscheut wordt tot de helft van zijn lengte ingekort. De struik zal zich hierdoor gaan vertakken.
Abutilon megapotamicum: knip kale takken/stengels terug tot op een goede knop op een goede zijscheut. Kort de groeischeut van het voorgaande jaar in tot eenderde van de lengte.
Abutilon vitifolium: snoei deze soort na de bloei, in de zomer. Snoei altijd eerst dode en beschadigde stengels weg. Knip zijscheuten met tweederde van hun lengte terug. Verder niets doen. Anders kan de natuurlijke vorm hierdoor teniet worden gedaan door de vele zijscheuten, die dan ontstaan.

Variëteiten van Abutilon x hybridum

Variëteit Bloemkleur Bijzonderheden
‘Ashford Red’ rozerood 1 – 2 meter hoog. Grote bloem. Bloeit de hele zomer.
‘Cannington Red’ rozerood Tot 2,50 meter hoog. Rijk bloeiend. Blad goudbont.
‘Golden Fleece’ goudgeel Tot 2,50 meter hoog. Rijk bloeiend.
‘Kentish Belle’ goudoranje 2 meter hoog. Groenblijvend. Behaarde bladen
‘Nabob’ oranjegeel 2 meter hoog. Bloeit de hele zomer.
‘Orange King’ diep oranje 2 meter hoog. Rijk bloeiend.
‘Ruby Glow’ roodoranje 2 meter hoog.
‘Souvenir de Bonn’ roodoranje Tot 2,50 meter hoog. Goede groei en bloei. Bloemen rood geaderd. Blad goudbont.

Variëteiten van Abutilon megapotamicum

Variëteit Bloemkleur Bijzonderheden
‘Marianne’ roodoranje Opgaande groeiwijze, tot 2,50 meter hoog. Bloeit de hele zomer.
‘Thomsonii’ lichtoranje Tot 2,50 meter hoog. Opgaande groeiwijze.
‘Wisley Red’ donkerrood Tot 2,50 meter hoog. Mooie, stevige struik.
‘Variëgatum’ diep roodoranje 80 centimeter hoog. Kruipende vorm. Goudgeel gevlekt blad. Kelk uiteinde bijna wit.

Variëteiten van Abutilon vitifolium

Variëteit Bloemkleur Bijzonderheden
‘Album’ zuiver wit 3 – 3,50 meter hoog. Voor tegen een gevel. Bloemen 10 cm groot.
‘Veronica Tennant’ lichtlavendel Tot 2,50 meter hoog. Opgaande groeiwijze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in