Lantana camara een graag gezien onkruid

0
701

In het ene land op het continent is het een plaag, waar men graag van af wil, in een ander continent is de plant een welkome aanvulling op het sortiment uitheemse planten. Lantana camara wordt in delen van Amerika als een niet uit te roeien onkruid gezien, terwijl het voor ons een prachtig bloeiende struik is met exotische waarde.

Van Lantana camara bestaat een aantal goede variëteiten, die bij ons worden aangeboden als kuipplant.

De bloemen van L. camara ‘Radiation’ hebben een oranjegouden kleur

In de winter moet de struik binnen vorstvrij overwinteren op een koele plaats. In de warme gebieden van Amerika wordt de struik gezien als een lastig en vooral gevaarlijk onkruid. Delen van de plant zijn namelijk giftig voor vee. De struik groeit daar voornamelijk in weilanden en langs boszomen.

Botanici zijn er niet uit of het wel om één soort gaat of dat er sprake moet zijn van verscheidene soorten. De struik kent een grote variabiliteit. Het geslacht omvat meer dan hondervijftig soorten (?) groenblijvende struiken en vaste planten. Alleen al in Australië zijn meer dan vijfentwintig verschillende vormen Lantana camara bekend. Sommige vormen worden meer dan zes meter hoog en woekeren via worteluitlopers zodanig, dat grote oppervlakten ermee worden overdekt. De gecultiveerde vormen woekeren echter niet, zodat daar geen plaag van te verwachten is.

L. camara ‘Radiation’ kan zelfs in ons klimaat een flinke struik worden

Lantana behoort tot de familie van ijzerhardachtigen (Verbenaceae), waartoe ook ijzerhard behoort. Het is typisch een struik voor in een kuip. De struik wordt bij ons tot maximaal twee meter hoog. De struik heeft wat ruwe bladen met dicht opeen staande nerven. Bloemen staan in schermen en verbloeien van binnen naar buiten. Na de bloei kunnen zich braamachtige vruchten vormen.
Lantana wordt bij ons wisselbloem of bourbontje genoemd. Plant de struik in een voedzame, goed doorlatende potgrond. In de zomer de struik buiten in de tuin of op het balkon een plaats in de volle zon geven. Wanneer de struik in het voorjaar wordt verpot, is toevoeging van verteerde stalmest aan de (nieuwe) potgrond nodig voor een goede groei. Top de jonge scheuten die in het voorjaar groeien geregeld. Zo ontstaat een compacte en goed bloeiende struik.
Met de afgeknipte scheuten kan worden gestekt. Zet ze in potjes met zanderige grond, waarin ze snel wortels zullen vormen. Als de stekken flink beworteld zijn, kunnen ze opnieuw worden opgepot. De jonge planten kunnen begin juni buiten worden uitplant. Lantana zaaien kan in januari – februari in een kamerkasje bij een temperatuur van 20 °C. Een nadeel van zaaien is, dat het kiempercentage nogal laag is.

Zorg tijdens het groeiseizoen voor een permanent vochtige grond. Controleer de struik regelmatig op de aanwezigheid van witte vlieg en spintmijt. Een eventuele aantasting is goed te bestrijden met Promanal (Ecostyle). Herhaal de bespuiting met dit bestrijdingsmiddel dan regelmatig.

Variëteiten

Lantana camara ‘Chelsea’ bloeit met oranje tot rode bloemschermen. De groei is heel compact.
Lantana camara ‘Drap d’Or’ bloeit met zuiver gele bloemen.
Lantana camara ‘Radiation’

bloeit met oranjegouden tot lichtrode bloemschermen.
Lantana camara ‘Snowflake’ bloeit met witte bloemschermen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in