Amsonia is netjes van vorm

0
597

Als soldaten in gelid bij een parade, zo staan de stengels van één soort Amsonia als gedrild naast elkaar. De plant bloeit met lieflijke bloemen aan lange stengels met daaronder bladen, die al even keurig langs de stengel staan. Amsonia is geschikt voor een vochtige grond of voor verwildering in een licht drassige weide.

Amsonia behoort tot de familie van de maagdepalmachtigen (Apogynaceae). Hiertoe behoort onder andere ook Vinca. Hoewel de plant al sinds 1759 in cultuur is, zie je hem zelden in een tuin staan. En dat is jammer. De Amerikaan Th. Walter (1740 – 1788) heeft de plant als eerste beschreven. De bloemen zijn stervormig en staalblauw van kleur, hebben lijnvormige slippen en staan in eindstandige pluimen.

Van Amsonia zijn circa twintig soorten vaste planten en halfstruiken bekend. Amsonia groeit van nature in Zuidoost-Europa, Klein-Azië, het noordoosten en midden van de Verenigde Staten van Amerika, Japan en het westen van Azië. De vaste plant groeit met wortelstokken. Amsonia is prima te combineren met o.a. Iris. Bij het doorsnijden van de steel komt melksap vrij, dat niet giftig is.

Amsonia orientalis Bloemen van Amsonia orientalis
A. orientalis heeft relatief breed en lang blad en… …de bloemen ontspruiten uit donkerblauwe knoppen

Soorten Amsonia

Amsonia hubrechtii heeft prachtig naaldvormig blad. De bloemen zijn licht bleekblauw. Ze staan in open trossen aan de stengel. In het najaar verkleuren de naaldvormige bladen naar geel-oranje-rood. De plant wordt ongeveer zeventig centimeter hoog en bloeit in de periode juni – juli.
Amsonia orientalis komt van nature nog maar op een plaats in Europa voor: in het noordoosten van Griekenland (Thracië) en het noordwesten van Turkije, waar de plant echter bijna is uitgestorven.
De plant heeft stengels tot een meter hoog, die aan de basis verhouten. Bladen zijn tot zes centimeter lang. Het is vooral een rijk bloeiende plant, die vanaf mei tot in augustus met prachtige bloemen bloeit. Een liefst warme zomer is nodig voor een lange bloeiperiode. De plant breidt zichzelf zonder te woekeren uit door middel van worteluitlopers.
Amsonia tabernaemontana is genoemd naar een Duitse kruidenkenner. Deze plant komt van oorsprong uit Midden- en Noordwest-Amerika. Het blad is smal elliptisch van vorm. Plant deze soort in een vochthoudende, vruchtbare grond in de volle zon of halfschaduw. De soort is geschikt voor in de border en ook om te verwilderen in een (bloemen)weide. Het is een langzame groeier en vormt stevige pollen. In juni tot en met juli bloeit de plant met licht staalblauwe bloemen gevolgd door mooie zaden in het najaar. De plant wordt zestig tot negentig centimeter hoog.

Vermeerderen

Amsonia wordt na de winter vermeerderd door de pollen te delen. In de zomer kan zomerstek worden gemaakt. Soms lukt het na een warme zomer ook om de zaden in het voorjaar uit te zaaien. Het is normaal, dat in het najaar de stengels tot de grond toe afsterven. De ondergrondse wortelstok leeft gewoonlijk door. De soorten zijn alle matig tot goed winterhard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in