Diascia bloeit lang

0
700

‘From Africa with love’. Diascia is een tere, maar bijzonder lang bloeiende vaste plant uit Zuid-Afrika. Ondanks het feit, dat er vele goede variëteiten van zijn gekweekt, is het bepaald (nog) geen gangbare plant.

Diascia ‘Antique Rose’

Ietwat vorstgevoelig is deze vaste plant, maar met een beetje aandacht en een ‘deken van blad’ komt de plant de winter meestal wel door. Diascia is geschikt voor een rotstuin, puintuin of een border.

Diascia behoort tot de familie van de Helmkruidfamilie (Scrophulariaceae). De bouw van de bloem is tweezijdig symmetrisch en heeft twee nectarsporen aan de achterkant. De bloemen staan in eindstandige trossen en zijn vrijwel plat als de bloem openstaat. Diascia groeit op licht vochthoudende grond in de volle zon.

Diascia ‘Apricot’

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld vingerhoedskruid, die tot dezelfde familie behoort. De bladen zijn frisgroen en getand.

Een wat zandige tot licht humeuze grond is vereist; op zwaar humeuze en zware vochthoudende grond worden de scheuten weliswaar lang, maar bloeit de plant aanzienlijk minder goed. De plant is heel geschikt om in sparingen tussen rotsen en puinsteen te groeien. In het algemeen maakt Diascia lange, welhaast kruipende stengels. Ook bij constant hoge luchtvochtigheid produceert de plant lange scheuten en groeit en bloeit dan minder goed. Om planten bossiger te maken worden ze regelmatig getopt. Knip een uitgebloeide bloemstengel weg.

Van Diascia zijn er tientallen variëteiten.

Diascia ‘Coral’

De hoofdbloei valt in de maanden juni tot en met september. Het is dus een heel lang bloeiende vaste plant, die vooral opvalt door de rijke bloei en felle kleuren; meestal in de kleuren roze tot felle tinten van oranje. De plant kan worden vermenigvuldigd door zaaien en stekken in de herfst. Zaailingen en stekken moeten in een kas of verwarmde bak overwinteren om vervolgens omstreeks half mei buiten te worden uitgeplant. Planten, die in een border of rotstuin overwinteren, worden afgedekt met een laag bladeren. Na de laatste nachtvorst in het voorjaar de bladresten ervan weer verwijderen.

Soorten en variëteiten

De herkomst van variëteiten is soms moeilijk te achterhalen. Vaak zijn het nakomelingen van Diascia barberae. Buiten deze variëteiten is een aantal soorten minstens zo goed en mooi.

Soort/variëteit Breedte x hoogte Bloemkleur
Diascia ‘Antique Rose’ 25 x 50 cm dieproze
Diascia ‘Apricot’ 20 x 35 cm lichtoranje
Diascia ‘Blackthorn Apricot’ 25 x 50 cm lichtroze
Diascia ‘Coral’ 15 x 15 cm feloranje
Diascia ‘Joyce’s Choise’ 25 x 50 cm zalmoranje
Diascia ‘Ruby Field’ 15/20 x 20 cm zalmroze
Diascia ‘Rupert Lambert’ 25 x 50 cm dieproze
Diascia ‘Rupert Lambert’ 25 x 50 cm dieproze
Diascia ‘Salmon Supreme’ 15 x 50 cm dieproze rood
Diascia berberae 15/20 x 20 cm zalmroze
Diascia integerrima 150 x 45 cm paarsroze
Diascia rigescens 25 x 60 cm dieproze

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in