Een zomer lang plezier van Fuchsia’s

0
519

Er zijn van die planten die eigenlijk nooit uit de gratie raken. De Fuchsia is zo’n plant. Van Fuchsia bestaan ongeveer 100 soorten. Omdat de Fuchsia al zo lang in cultuur is, zijn er ook ontzettend veel hybriden van bekend.

Naar schatting zijn er wel 1200 hybriden, die allemaal wat bijzonders hebben.
In de grond van de zaak zijn al die kruisingen terug te brengen tot vier grondvormen nl.: enkelbloemige, dubbelbloemige, hang- en trosbloemige Fuchsia’s.

Sinds halverwege de 17de eeuw is Fuchsia al in cultuur. De plant werd ontdekt door Charles Plumier, die met Surinan een botanische reis ondernam naar de Antillen, Martinique en Haïti. Pas in 1872 nam de Amerikaan Thomass Hogg zaden mee uit de Dominicaanse Republiek. Het waren zaden van Fuchsia triphylla. Verwonderlijk is dat de ontdekkers naar het Caribisch gebied reisden, omdat de meeste wilde soorten in de vochtige wouden van Zuid-Amerika groeien.
Fuchsia is genoemd naar de Duitse arts Leonard Fuchs.

De meeste door kruising ontstane Fuchsia’s zijn niet winterhard in ons klimaat. Maar één soort, Fuchsia magellanica ‘Ricartonii’, is voldoende winterhard om permanent een plaats in de tuin te hebben, mits die op een beschutte plek staat.
Fuchsia’s zijn voor de meeste mensen ‘zomergoed’. Na afloop van de zomer belanden de planten op de composthoop. Jammer, want Fuchsia’s zijn met betrekkelijk weinig zorg goed over te houden.

Overhouden en vermenigvuldigen

Eind september wordt de plant bijgesnoeid door de jonge scheuten net boven een bladpaar te toppen. De houtige scheuten worden alleen gesnoeid om de struikvorm in het hart open te maken. Wanneer een Fuchsia op stam wordt nagestreefd, dan wordt de meest centraal gegroeide scheut aangehouden en aangebonden aan een rechte tonkinstok. Eventuele zijscheuten worden met tweederde van de lengte ingenomen.
De planten worden met pot en al weggezet op een koele plaats en er wordt geen water meer gegeven. Pas in maart wordt er opgepot. Oude grond rondom de wortels voorzichtig verwijderen. Gebruik voor het oppotten een goede potgrond, waaraan zo mogelijk wat klei is toegevoegd. De klei zorgt ervoor dat water goed wordt vastgehouden. Permanent voldoende vocht gedurende het groei- en bloeiseizoen is een absolute voorwaarde voor mooie Fuchsia’s. Vanaf half april kunnen de planten weer buiten worden gezet.

Fuchsia laat zich gemakkelijk stekken. Topscheuten kunnen of in maart – april en in juni – juli worden genomen. De stekken die in maart – april worden genomen, zullen na beworteling nog in hetzelfde jaar bloeien. De later genomen stekken zullen pas goede planten zijn in het jaar daarop.

Fuchsia stekken kan iedereen

Dus… bent u eens onderweg en ziet u een mooie Fuchsia… Omdat er zoveel variëteiten bestaan, zal ik u daarmee niet vermoeien, maar neem topscheuten met een lengte van ongeveer 10 cm.

Snij de scheut met een scherp mes door precies onder een bladpaar. Verwijder de daarboven zittende bladeren tot op twee bladknopen. Steek de stek in een mengsel van goed verteerde potgrond en zand in een verhouding van 3 : 1.
Na twee weken is de stek beworteld en kan worden opgepot in een potgrootte van 11 – 12 centimeter. De pot vullen met grond voor hang- en kuipplanten. Regelmatig water geven en afschermen tegen te veel zon. Fuchsia verlangt veel licht, maar per se weinig zon.

Ziekten, plagen en bemesting

Blad-, knop- en bloemval wordt veroorzaakt door te weinig vocht in de (pot)grond. Regelmatig water geven dus.
Bladluis wordt meestal veroorzaakt door tocht. Zet Fuchsia dus op een wind- en tochtvrije plaats. Bladluis kan bestreden worden met een huis-, tuin- en keukenmiddel, nl. een oplossing van 1 theelepel groene zeep en 1 theelepel spiritus op 1 liter water.
Witte vlieg leeft op de onderzijde van het blad. Een roetige neerslag op het blad (honingdauw) verraadt de aanwezigheid van witte vlieg. Bestrijding met: AA-Fleur, Luxan-diazinon, Fuchsia Plantschoon.
Voor het (bij)mesten in het groeiseizoen is de Fuchsia en Geranium Azet heel effectief. De planten produceren daardoor echt meer bloemen en zien er gezond uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in